VAZDUŠASTE I MEKE: Lepinjice sa susamom, savršena zamena za hleb

Новости онлајн

21. 05. 2025. u 07:00

OVE ukusne lepinjice sa susamom su odlične za sendviče.

ВАЗДУШАСТЕ И МЕКЕ: Лепињице са сусамом, савршена замена за хлеб

Foto Printskrin Youtube/Sherpica Recipes

Mogu jesti umesto hleba za ručak.

Sastojci:

* 300 g brašna
* 100 ml toplog mleka
* 100 ml tople vode
* 30 ml ulja
* 1 kesica suvog kvasca
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica šećera

Za premazivanje lepinja:

* 1 žumance

* 1 kašika mleka
* po potrebi susam

Priprema:

U vanglicu staviti brašno, dodati suvi kvasac, so i šećer pa promešati. Ubaciti ulje i mešavinu mleka i vode. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz vrlo malo dodavanja brašna umesite testo. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjsklom krpom i ostaviti da se testo duplira.

Odgovarajući pleh prekriti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice testa poređati u pripremljeni pleh, koji se prekrije kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da lepinje narastu. Narasle lepinje premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih obilno posuti sa susamom. Ponovo ih premazati sa mešavinom žumanceta i mleka, tako vam se susam neće "razleteti" na sve strane kada ih jedete. Staviti lepinje da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 25 minuta sve dok ne dobiju lepu rumenu boju. Pečene lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih u plehu dok se malo ne prohlade, pa ih poslužite.

Prijatno!

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dukat jogurt – po vašem ukusu