TOPI SE U USTIMA! Letnja pita sa breskvama

Новости онлајн

16. 07. 2025. u 12:00

KOMBINACIJA slatkoće, voćne svežine i lagane teksture čini je savršenim kolačem za tople dane.

ТОПИ СЕ У УСТИМА! Летња пита са бресквама

Foto: Printskrin Youtube/What's that smell in the kitchen?

Pita od breskvi je osvežavajući i elegantan letnji dezert - hrskava podloga, sočan voćni sloj i lagana, penasta korica od belanaca. 

Sastojci:

 Sastojci za testo:  

* Brašno 200 g
* Puter 100 g
* Šećer 50 g
* Žumance 1
* Hladna voda 1-2 kašike

 Sastojci za fil: 

* Breskve 500 g
* Šećer 2 kašike
* Gustin 1 kašika
* Sok od limuna pola limuna

 Za šaum (meringu):  

* Belanca 3 komada
* Šećer 150 g
* So prstohvat
* Limunov sok par kapi

Foto: Printskrin Youtube/ Preppy Kitchen

Priprema:

Pomešajte brašno, puter i šećer, pa dodajte žumance i vodu. Umesite glatko testo, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Razvucite testo i stavite u pleh (prečnik oko 24 cm), izbockajte viljuškom i pecite 10 minuta na 180°C.

Pomešajte breskve sa šećerom, gustinom i limunovim sokom. Rasporedite ih preko delimično pečene kore i vratite u rernu još 20 minuta.

Umutite belanca sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i limun dok se ne dobije sjajan i čvrst šaum. Izvadite pitu, premažite je šaumom i pecite još 10 minuta na 160-170°C, dok blago ne porumeni.

Prijatno!

(Super recepti/Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IGRA JE PODIGNUTA NA NAJVIŠI MOGUĆI NIVO