RECEPT ZA POSNU PICU BEZ ULJA: Neverovatno lagana i zdrava

V.N.

07. 11. 2025. u 13:17

AKO ste mislili da bez ulja nije moguće napraviti savršeno hrskavu picu, ova verzija će vas razuveriti.

РЕЦЕПТ ЗА ПОСНУ ПИЦУ БЕЗ УЉА: Невероватно лагана и здрава

Foto Shutterstock

Uprkos tome što nije po originalnoj recepturi, ova veganska pica iz tiganja ima divno mekano testo sa zlatno pečenom ivicom, sa bogatim sosom od paradajza i potpuno biljnim, kremastim sirom koji se pravi bez orašastih plodova. Dakle, nema ni trunke ulja, nema sira, a opet, ima sve ono zbog čega picu volimo.

Sastojci za testo:

1 šolja (165 g) belog brašna za hleb
1 kašičica suvog kvasca
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice soli
½ šolje nezaslađenog bademovog mleka
1 kašičica javorovog sirupa

Za sos:

⅓ šolje seckanog paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
¼ kašičice vinskog sirćeta
¼ kašičice sušenog bosiljka
prstohvat origana
prstohvat šećera

Za biljni sir:

1 šolja nezaslađenog bademovog mleka

½ šolje kuvanog belog pirinča (ohlađenog)
5 kašika tapioka brašna (podeljeno)
1 kašika belog misa
1 kašika limunovog soka
1 kašika nutritivnog kvasca
1 kašičica jabukovog sirćeta
¼ kašičice belog luka u prahu

Za picu:

1 kašika kukuruznog griza (za posipanje tiganja)
Dodaci po želji: pečurke, paprike, ananas, crni luk...

Priprema testa:

Sve suve sastojke umutite zajedno.
Bademovo mleko i javorov sirup umutite zajedno, pa polako sipajte u brašno dok mešate da se formira blago vlažno testo.
Ako koristite kuhinjski mikser, mesite 1 minut; ako mesite rukom, 5 minuta.
Oblikujte testo u loptu, stavite ga nazad u činiju, pokrijte i ostavite na toplom mestu da naraste 1 sat.

Priprema sosa:

Sve sastojke za sos umutite zajedno i ostavite sa strane.

Priprema sira:

Dodajte 4 kašike tapioka brašna u blender zajedno sa svim preostalim sastojcima za sir.
Blendajte 1 minut dok ne postane glatko.
Sipajte u šerpu na srednje jakoj vatri, stalno mešajući.
Postepeno pojačavajte toplotu po potrebi dok se sos ne zgusne.
Sklonite sa vatre i umešajte razmućenu kašiku tapioka brašna u malo vode da sos postane gust i kremast.
Sipajte u posudu i ostavite da se ohladi u frižideru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Uhapšena lica povezana sa slučajem ubačeni snajperisti