NAJMEKŠA, NAJUKUSNIJA I NAJLEPŠA POGAČA SA BELIM LUKOM: Italijani su bogovi testa, a ovo je njihov recept za fokaču
Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. A ko to radi bolje od Italijana? Niko. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.
Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.
Sastojci:
Za testo:
* 450 g brašna
 
* kašičica šećera
* svež kvasac pola pakovanja 25 g
* pola kašičice soli
* 50 ml maslinovog ulja
Za prelivanje i ukrašavanje:
* grančica svežeg ruzmarina Foto Shutterstock
* beli luk 2-3 čena
* maslinovo ulje
* krupna morska so
 
Pripreme:
Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.
Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.
Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.
Peći na umerenoj temperaturi do 200 stepeni oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.
Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljak, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.
Veoma jednostavno, a ukusno.
(Stil)
Preporučujemo
 
                    
                    ŠLAG TORTA: Brza i ukusna torta bez pečenja, gotova za 20 minuta
06. 03. 2024. u 15:00
 
                    
                    EVO RECEPTA KOJI JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Rolovane banane sa čokoladom
05. 03. 2024. u 15:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)