KEŠKUL: Recept za tradicionalni turski puding
Brojne recepte smo preuzeli od Turaka, pa su nam najpoznatije baklava, tufahije, sarma i slično. Međutim, manje poznat ali ne i manje ukusan je i keškul, orijentalni recept za puding na bazi badema.
![КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг](/data/images/2025-02-10/571495_shutterstock-2425654185_fmob.jpg)
Foto Shutterstock
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 150 g šećera
- pola šolje mlevenih badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
za sos:
- 50 g kukuruznog ili pšeničnog skroba
- 200 ml mleka
- 1 jaje
za ukrašavanje:
- Mleveni bademi, pistaći ili kokos
Priprema:
Bademe prvo malo propecite na tiganju na srednjoj temperaturi ringle uz konstantno mešanje sve dok ne dobiju zlatnu boju. U šerpu sipajte litar mleka i šećer i grejte dok ne postane vruće, ali da ne provri. U međuvremenu, pomešajte 200 ml mleka sa kukuruznim skrobom i jajetom, pa umutite žicom sve dok ne postane glatko. Postepeno sipajte u tu smesu dve kutlače vrućeg mleka uz konstantno mešanje sve dok se smesa ne zagreje. Kada se sve lepo sjedini i ugreje, sipajte u vruće mleko uz neprekidno mešanje sve dok ne dobijete konzistenciju pudinga.
U skuvani puding dodajte propržene bademe i ekstrakt vanile i mešajte dok se ne skuva sve zajedno i ne zgusne, što je oko tri do četiri minuta. Tek na kraju dodajte mlevene bademe i poslastica je spremna za posluženje.
Sipajte keškul u staklene činije ali postepeno kako bi se stvorili vazdušni mehurići koji će potom na površini napraviti šaru kada se skroz ohladi. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa ukrasite sa mlevenim bademima, pistaćima, kokosom ili pak cimetom ukoliko neko najviše njega voli.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![MOKA PUSLICE: Kafa im daje posebnu draž, a pojedu se u jednom zalogaju MOKA PUSLICE: Kafa im daje posebnu draž, a pojedu se u jednom zalogaju](/data/images/2025-01-22/565772_44252_t.jpg?time=1737944492)
MOKA PUSLICE: Kafa im daje posebnu draž, a pojedu se u jednom zalogaju
27. 01. 2025. u 13:00Novosti online
![BAKLAVA SA MAKOM: Neodoljivi klasik za sva vremena i prilike (VIDEO) BAKLAVA SA MAKOM: Neodoljivi klasik za sva vremena i prilike (VIDEO)](/data/images/2025-01-15/563649_368411-baklava-ls_t.jpg?time=1736946711)
BAKLAVA SA MAKOM: Neodoljivi klasik za sva vremena i prilike (VIDEO)
15. 01. 2025. u 17:00Novosti online
![ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje](/data/images/2024-02-12/451877_shutterstock-692105770_t.jpg?time=1737039530)
ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
16. 01. 2025. u 15:00Novosti online
![LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške](/data/images/2025-01-10/562181_858-profimedia-0474752154-f_t.jpg?time=1736772915)
LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške
13. 01. 2025. u 13:00Novosti online
![AMERIKANCI OTVORILI KINESKI BALON KOJI SU OBORILI: Ostali šokirani onim što se nalazi u njemu - Mogli su nas špijunirati! AMERIKANCI OTVORILI KINESKI BALON KOJI SU OBORILI: Ostali šokirani onim što se nalazi u njemu - Mogli su nas špijunirati!](/data/images/2025-02-11/571809_profimedia-0758018135_kf.jpg?time=1739277204)
AMERIKANCI OTVORILI KINESKI BALON KOJI SU OBORILI: Ostali šokirani onim što se nalazi u njemu - "Mogli su nas špijunirati!"
KINESKI špijunski balon koji je 2023. godine preleteo Sjedinjene Države bio je opremljen američkom tehnologijom koja je mogla omogućiti špijuniranje Amerikanaca, prema izvorima koji su direktno upoznati sa tehničkom analizom koju je sprovela američka vojska.
11. 02. 2025. u 13:30
![GRAĐANI U PANICI: More u Turskoj se povuklo više od 300 metara (FOTO) GRAĐANI U PANICI: More u Turskoj se povuklo više od 300 metara (FOTO)](/data/images/2025-02-11/571829_profimedia-0962212937_kf.jpg?time=1739280031)
GRAĐANI U PANICI: More u Turskoj se povuklo više od 300 metara (FOTO)
NAKON serije potresa na Santoriniju, more u Izmiru i mnogim drugim mestima duž egejske obale povuklo se više od 200 metara, objavili su turski mediji.
11. 02. 2025. u 14:15
![3 MILIONA SLEPACA U HRVATSKOJ: Tompson - to nije budala! Naši heroji su davno počinili masakr, a čiji smo mi? 3 MILIONA SLEPACA U HRVATSKOJ: Tompson - to nije budala! Naši heroji su davno počinili masakr, a čiji smo mi?](/data/images/2025-02-11/571873_vedrana-rudan-zoran-milanovic-marko-perkovic-tompson-foto-yt-printscreen-profimedia-ata-images-2_kf.jpg?time=1739290351)
3 MILIONA SLEPACA U HRVATSKOJ: "Tompson - to nije budala! Naši 'heroji' su davno počinili masakr, a čiji smo mi?"
"ČIJI smo mi? Pitajte Zagrebačku banku, Privrednu banku, pitajte Hrvatsku narodnu banku... Pitajte sve one koji nam se svakodnevno cerekaju sa svih portala i recite, imate Hrvatsku."
11. 02. 2025. u 17:12
Komentari (0)