ČIME SE MOGU ZAMENITI JAJA U RECEPTU: Ovih 8 zamena možete koristiti i obogatiti vaše recepte tokom Uskršnjeg posta

Jovana Vasić

06. 03. 2025. u 15:00

S obzirom na to da je počeo Uskršnji post, mnogi će odlučiti da izbegavaju jaja kao deo svoje ishrane.

ЧИМЕ СЕ МОГУ ЗАМЕНИТИ ЈАЈА У РЕЦЕПТУ: Ових 8 замена можете користити и обогатити ваше рецепте током Ускршњег поста

Foto: Profimedia

I dok post može ograničiti upotrebu jaja u mnogim receptima, to ne znači da morate odustati od omiljenih pekarskih proizvoda. Priroda nudi mnoge zdrave i ukusne alternative koje savršeno funkcionišu u pečenju, bilo da pripremate kolače, mafine ili druge poslastice. U nastavku pročitajte 8 popularnih zamena koje će obezbediti odlične rezultate.

Sos od jabuka

Koristite četvrtinu šolje nezaslađenog sosa od jabuka umesto jednog jajeta. Dodajte pola kašičice praška za pecivo za bolju teksturu. Ako koristite zaslađeni sos, smanjite količinu šećera u receptu. Takođe, možete zameniti ulje sa sosom od jabuka za zdraviju opciju.

Banana

Zgnječite pola banane umesto jednog jajeta. Ova zamena za jaja idealna je za kolače i mafine.

Laneno seme

Pomešajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena sa tri kašike vode i ostavite da postane viskozno. Ovo je odlična zamena za jedno jaje, a pruža i zdrave omega-3 masne kiseline.

Brašno od leblebije

Pomešajte tri kašike brašna sa tri kašike vode za jedno jaje. Ovo je dobar izvor proteina i funkcioniše kao vezivo i dizač testa.

Svileni tofu

Koristite četvrtinu šolje svilenog tofua kao zamenu za jedno jaje. Tofu je odličan vezivač i daje vlažnost vašim pečenim proizvodima.

Biljno ulje

Za jedno jaje, možete koristiti četvrtinu šolje biljnog ulja. Međutim, ako vam je potrebno više od jednog jajeta, bolje je isprobati neku drugu zamenu jer previše ulja može učiniti recept previše masnim.

Voda, ulje i prašak za pecivo

Pomešajte dve kašike vode, jednu kašičicu ulja (poput kukuruznog ili biljnog) i dve kašičice praška za pecivo. Ova mešavina može zameniti jedno jaje, a savršeno funkcioniše u kolačima i keksima.

Tečnost iz konzerve leblebija

Ova tečnost može zameniti belanca. Umutite oko tri kašike tečnosti umesto jednog jajeta, a koristi se za pavlovu tortu, biskvite i druge proizvode koji zahtevaju belanca.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ne može da veruje šta joj je Češka uradila