HAŠURE: Turski specijalitet u kojem je spojeno nespoljivo, prema legendi je najstariji desert na svetu

Новости онлине

23. 04. 2025. u 08:00

Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa.

ХАШУРЕ: Турски специјалитет у којем је спојено неспољиво, према легенди је најстарији десерт на свету

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 80 g pasulja
  • 80 g leblebija
  • 60 g pirinča
  • 140 g kukuruza
  • 100 g suve smokve
  • 150 g suve kajsije
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 80 g badema
  • 80 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • 80 g lešnika
  • 50 g pistaća
  • 2 jabuke
  • 1 narandža
  • 250 g šećera

Za aromu:

  • 2 karanfilića
  • kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)

Za dekoraciju:

  • cimet
  • mleveni lešnici
  • kokosovo brašno
  • mleveni pistaći
  • seckani orasi
  • nar

Priprema:

Kuvajte pšenicu oko 10 minuta, procedite je, pa nalijte novu vodu i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić. Ostavite da proključa. Kuvani pasulj dodajte u šerpu sa pšenicom, pa umešajte i leblebiju i pirinač i kuvajte još oko 10 minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, i kikiriki, pa suvo grožđe i brusnicu. Promešajte i kuvajte 10 minuta. Dodajte oljuštene i iseckane jabuke i kukuruz. Dodajte rendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte suve seckane kajsije i smokve. Kuvajte još par minuta pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako da stoji. Ohlađeni puding prespite u posude pa dekorišite po izboru.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VUČIĆ STIŽE U MOSKVU Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena

"VUČIĆ STIŽE U MOSKVU" Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena

U Moskvi je održan značajan sastanak između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, patrijarha Porfirija i mitropolita bačkog Irineja Bulovića. Sastanak je protekao u atmosferi međusobnog poverenja i istorijskog prijateljstva, uz snažno isticanje zajedničkih vrednosti i potreba za duhovnim jedinstvom pravoslavnih naroda.

23. 04. 2025. u 08:00 >> 10:39

Komentari (0)

ALTA banka nastavlja akciju inkluzije i plemenitosti: Pokloni za mališane u Centru za socijalni rad u Šapcu