HAŠURE: Turski specijalitet u kojem je spojeno nespoljivo, prema legendi je najstariji desert na svetu
Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera
Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar
Priprema:
Kuvajte pšenicu oko 10 minuta, procedite je, pa nalijte novu vodu i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić. Ostavite da proključa. Kuvani pasulj dodajte u šerpu sa pšenicom, pa umešajte i leblebiju i pirinač i kuvajte još oko 10 minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, i kikiriki, pa suvo grožđe i brusnicu. Promešajte i kuvajte 10 minuta. Dodajte oljuštene i iseckane jabuke i kukuruz. Dodajte rendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte suve seckane kajsije i smokve. Kuvajte još par minuta pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako da stoji. Ohlađeni puding prespite u posude pa dekorišite po izboru.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČOKOLADNI ROLAT SA VIŠNjAMA: Slatka simfonija ukusa koja osvojiti sva vaša čula
02. 04. 2025. u 11:30

"VUČIĆ STIŽE U MOSKVU" Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena
U Moskvi je održan značajan sastanak između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, patrijarha Porfirija i mitropolita bačkog Irineja Bulovića. Sastanak je protekao u atmosferi međusobnog poverenja i istorijskog prijateljstva, uz snažno isticanje zajedničkih vrednosti i potreba za duhovnim jedinstvom pravoslavnih naroda.
23. 04. 2025. u 08:00 >> 10:39

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

KAKO JE VOJA SAZNAO ZA TUMOR NA MOZGU? Samo ovaj simptom ukazivao je na ozbiljan problem
BITKA sa opakom bolešću počela je kada je glumac osetio da mu povremeno trne ruka.
23. 04. 2025. u 09:31
Komentari (0)