PREDLOG JELOVNIKA ZA VELIKI PETAK: Od predjela do dezerta, jela u kojima će uživati svi ukućani

Jovana Vasić

17. 04. 2025. u 19:17

Neka jela su takva da jednostavno nismo spremni nikad da ih se odreknemo i u njima se uživa svim čulima. Veliki petak je dan kada se često svi okupe na porodičnom ručku, a evo šta je to što možete da spremite tako da cela porodica uživa svim čulima.

ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА ЗА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Од предјела до дезерта, јела у којима ће уживати сви укућани

Foto: Shutterstock

Pita sa kupusom

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • kilogram kiselog kupusa
  • 300 ml ulja
  • 300 ml vode
  • malo soli (po izboru, ne preterujte jer je kiseli kupus po sebi dovoljno slan)

Priprema:

Kupus sitno naseckajte, pa stavite da se dinsta na ulju, te potom dodajte vodu. Kada je gotov i mekan, ostavite da se ohladi.
Filujte tako što ćete prve dve kore poprskati mešavinom ulja i vode, pa na treću koru nanesite kupus, malo poprskajte i urolajte.
Ponavljajte postupak s ostalim koraka i kupusom. Premažite pitu pre stavljanja u rernu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Riblja čorba

Sastojci:

  • 1 kg mešane rečne ribe (som, šaran, smuđ)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike (crvene)
  • 2 paradajza ili 200 ml soka od paradajza
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 kašičica mlevene paprike (ljute i slatke)
  • Lovorov list, so, biber

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i propržite u šerpi. Dodajte šargarepu, papriku i paradajz. Ubacite ribu, začine i krompir isečen na kocke.

Sipajte vodu da sve pokrije i kuvajte na srednjoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte i dodajte začine po ukusu.

Posni pasulj prebranac 

 

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 1/2 praziluka
  • 1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
  • po ukusu suvog biljnog začina
  • 1 crveni luk
  • 250-300 ml ulja

Priprema:

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša. Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.

U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

Skuša u marinadi 
 

Sastojci:

  • 2 skuše
  • krompir
  • sirće
  • ulje
  • crni luk
  • so
  • suvi peršun
  • sok od 1 limuna
  • 2-3 čena belog luka

Priprema

Marinadu pripremate tako što u sok od limuna umešate beli luk i malo peršuna. Izmešajte. Stavite u frižider.

Krompir-salatu napravite tako što ćete krompir obariti i iseći na kockice pa dodati glavicu crnog luka koji ste isekli na tračice. Stavite malo soli, bibera, ulja, sirćeta i peršuna. Stavite da se hladi. Ribu očistite i uredite. Odstranite glavu. Zatim je dobro operite i usolite. Ostavite da stoji 10 minuta. Ribu uvaljajte u brašno. U posudu stavite ulje i zagrejte ga. Mora biti vruće da se riba ne zalepi. Ribu stavljajte u tiganj. Pržite na umerenoj temperaturi.

Pred kraj još malo zapecite tako što ćete pojačati temperaturu. Zapecite po ukusu. Kad je riba gotova izvadite je na tacnu na kojoj ćete je poslužiti. Ribu poslužiti uz krompir-salatu i marinadu.

Cigaret baklava 
 

Sastojci:

  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml ulja
  • malo putera

Preliv:

  • 600 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe, vanilin šećer, griz i šećer, a potom dodajte 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode,pa sve dobro sjedinite.

Jednu koru poprskamo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, potom stavimo drugu koru na čiji jedan kraj stavimo fil od oraha, pa urolamo.

Rolat stavimo u pleh, a na taj način potrošimo sve kore dok ne potrošimo film. Isečemo ih i prelijemo zagrejanim uljem (100 ml), pa stavimo da se peče u rerni koju smo prethodno zagrejali na 200 stepeni.

Baklavu pečemo otprilike 20-25 minuta. Kada se baklava ispeče i ohladi, prelijemo je prelivom koji smo napravili tako što smo pomešali šećer i vodu i dodati vanilin šećer, pa potom kuvali 15 minuta na laganoj vatri. Pre nego što sačekamo da je prelijemo, potrudimo se da preliv bude ohlađen.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FOLKER HITNO HOSPITALIZOVAN: Slošilo mu se sinoć na nastupu - još je u bolnici