RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU: Kako da sami napravite najbolji doručak na svetu

Новости онлине

25. 04. 2025. u 07:00

Specijalitet zapadne Srbije, komplet lepinja, našla se nedavno na prvom mestu liste najboljih jela poznatog međunarodnog kulinarskog magazina.

РЕЦЕПТ ЗА КОМПЛЕТ ЛЕПИЊУ: Како да сами направите најбољи доручак на свету

Foto: Shutterstock

 Retko ko je išao u ovaj kraj naše zemlje, a da je nije probao. Evo kako da je napravite kod kuće.

Sastojci:

Za 2 lepinje:

  • 400 g brašna
  • 320 ml mlake vode
  • 2 g suvog kvasca
  • 30 ml ulja
  • 8 g soli

Za nadev 1 lepinje:

  • 1-2 jajeta
  • 2 kašike starijeg kajmaka
  • pretop

Priprema:

U posudu stavite mlaku vodu i kvasac, promešajte, dodajte ulje, brašno i so. Sjedinite špatulom u testo, pokrijte prijanjajućom folijom i krpom i ostavite da testo raste 40 minuta. Vlažnim rukama testo uhvatiti za ivicu, razvlačite ka sebi, pa ga spustite na suprotnu stranu. Ponovite isto sa ostale tri strane testa. Potom ostavite ponovo da narasta 40 minuta. Isti postupak ponovite još dva puta i svaki put testo treba da raste  40 minuta. Pospite ga brašnom i na radnoj površini uz pomoć sekača za testo ili nožem isecite na dva dela. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, sekačem lagano pritisnite ivice uz ostatak testa da napravite oblik lepinje. Ostavite da nadođu 40 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-25 minuta. Sutradan lepinjama odsecite vrh malo dublje. U udubljenje stavite kajmak, jaje, izmešajte i rasporediti po unutrašnjosti. Stavite lepinju da se zapeče u rerni visoko do grejača i uključite samo gornji grejač. Dodajti zagrejani pretop i uživajte.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI OVO NISU OČEKIVALI: Donald Tramp tokom sastanka u Beloj kući pričao i o - onom glupanu! (VIDEO)