GULAŠ SA PRILOGOM NAŠIH BAKA: Kako napraviti savršene tarane - lako i jednostavno (FOTO)
OVO JELO se može skuvati sa junetinom ili prasetinom, srnetinom ili zečetinom, ali je neuporedivo ukusnija kada se jede sa taranom

Foto: A. M.
Gulaš je staro jelo čija popualrnost nikada neće izbledeti. Može da se pravi od gotovo svake vrste mesa. Pored svežeg mesa, veoma je važan i prilog sa kojim se služi.
Neke domaćice uz gulaš služe pire od krompira, a neke kuvan krompir. Druge skuvaju široku testeninu poput tortelina. Treće spremaju domaće knedle. Predlažemo da uz gulaš napravite taranu prema starom receptu.
Recept za gulaš:
Recept je za dve osobe, ukoliko kuvate za četvoro duplirajte sastojke.
Gulaš - sastojci:
* 1 svinjski file
* 2 crna luka
* 2 lovorova lista
* 1 šargarepa
* 1 čen belog luka
* 1 decilitar crnog vina
* 1 kašikica aleve
* so, biber, začini
Gulaš - priprema:
Crni luk se očisti i isecka, a šargarepa se očisti i narenda. Crni luk, šargarepa i sitno iseckan čen belog luka se posole i pobibere, pa izdinstaju.

Foto: A. M.
Svinjski file se očisti od žilica i iseče na kocke, pa ubaci u izdinstan crni luk. Kada meso pobeli dodaju se suvi začini prema želji i ukusu. Dodaje se kašikica aleve paprike, dva lovorova lista i čaša crnog vina.
Kada se meso izdinsta i gulaš je gotov, u šoljicu se kašikica izmeša kašikica brašna sa malo mleka. Ovim će se gulaš zgusnuti, a može da se doda i kašikica kečapa. Neka se krčka još pet minuta i gulaš je gotov.
Tarana
Ova testenina se pravi izuzetno jednostavno, a može da se jede uz različite priloge, pa i jednostavan sos od paradajza.
Tarana - sastojci:
* 1 jaje po osobi
* 100 grama brašna po osobi
* trenica
Tarana - priprema:
Umesi se čvrsto testo od jajeta i brašna. Na radnu površinu se pospe brašno, uzme jaka trenica i na najšire rupice se tre testo. Budite pažljivi ukoliko trenica nije dovoljno oštra.

Foto: A. M.
Tarana se skuva tek kada je gulaš gotov. Kuva se brzo, pa kada se tarana pojavi na površini izvadi se jedna i proba.
U tanjir se prvo sipa tarana, a odozgo gulaš. Uz taranu se ne jede krompir, niti je potreban hleb.
Preporučujemo

RECEPT ZA BRZI RUČAK: Egzotična salata sa pasuljem, piletinom i narandžom
02. 02. 2023. u 13:33 >> 14:41

SOČNO TELEĆE PEČENjE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu
31. 01. 2023. u 10:37

HLADNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA: Hrskav slatkiš sa prelivom od čokolade (VIDEO)
30. 01. 2023. u 20:53

"STAZE KOSMETA" - ĐAKOVICA: "Ko srcem mrzi taj je u zatvoru, mi smo na slobodi..." (VIDEO)
EKIPA "Novosti" boravila je na Kosovu i Metohiji krajem januara ove godine, gde smo zabeležili ekskluzivan dokumentarni materijal. Serijal "Staze Kosmeta" obuhvata sedam epizoda, koje donose upečatljive ljudske priče iz Đakovice, Štrpca, planinskih sela Brezovice i Šar planine, Velike Hoče, Orahovca, Prizrena i sela u blizini Kosovske Mitrovice.
22. 05. 2025. u 19:00

JOKIĆ ĆE I GRATI ZA SRBIJU NA EVROBASKETU? Bićemo sila na Evropskom prvenstvu, ovo je potvrda!
Polako se klupska košarkaška sezona privodi kraju i fokus se prebacuje na predstojeći Evrobasket gde bi mogao da zaigra i Nikola Jokić!
22. 05. 2025. u 22:47 >> 22:47

KO PREUZIMA SAŠIN POSAO? Otkriveno šta će biti sa "Zvezdama Granda"
HARMONIKAŠ Mikica Gačić u razgovoru za Informer otkrio je da li će se menjati žiri u narednoj sezoni ''Zvezda Granda'', kako se Danijel Jovanović snašao na audicijama, ali i da li se Sašina udovica meša u posao.
23. 05. 2025. u 10:17
Komentari (0)