PEČURKE NA TRPEZI: Recepti za šest ukusnih i brzih jela
Ukoliko volite pečurke ovi recepti su za vas.
Musaka od pečenih paprika
Potrebno je: 13 crvenih paprika, 5 jaja, 400 ml mleka, 2 crvena luka, 500 g mešanog mlevenog mesa, 500 g šampinjona, 200 ml soka od paradajza, univerzalni biljni začin, so, biber, bosiljak, brašno za pohovanje, ulje. Za preliv: 200 ml kisele pavlake, 2 jajeta, malo mleka
U tepsiju poređajte paprike i pecite ih u rerni. Kada budu gotove, prekrijte ih krpom i ostavite da se ohlade. Ogulite ih i od njih napravite filete. U odgovarajućoj posudi napravite smesu od jaja, mleka i brašna, malo gušću nego za palačinke. Na vrelom ulju kratko pohujte paprike umočene u ovu smesu, pa ih vadite na papirne ubruse. Na luku dinstajte mleveno meso, dodajte sitno iseckane pečurke, a nakon 15 minuta sipajte sok od paradajza. Začinite i ostavite da se malo ukuva. Pleh za musaku nauljite, pa ređajte prvo pohovane paprike, zatim meso sa pečurkama, naizmenično dok imate materijala. Isecite musaku na kocke i prelijte smesom napravljenom od jaja, pavlake i mleka. Stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.
* * * * * * * *
Šitake čorba
Potrebno je: 200 g šitake pečuraka, 1 šargarepa, glavica crnog luka, veza peršuna, 1 krompir, 100 ml neutralne pavlake, 1 kašika brašna ili gustina, bosiljak, kurkuma, so, biber
Sve sastojke dobro usitnite u blenderu (ostavite nekoliko pečuraka isečenih na tanke šnite), pa dinstajte na blagoj vatri. Kada masa pusti tečnost, dodajte kašiku brašna ili gustina i brzim mešanjem sprečite stvaranje grudvica. Kada se sve sjedini, nalijte litar vode i ostavite da se krčka, i po potrebi začinite. Na kraju dodajte pavlaku, a prilikom serviranja u tanjir sipajte i krutone.
* * * * * * * *
Pohovane
Potrebno je: 700 g šampinjona, 3 jajeta, brašno, prezle, susam, so
Pečurkama odstranite drške, pa kapice dobro operite, posolite i ostavite da odstoje desetak minuta. Ulje zagrejte u dubljem tiganju ili šerpi. Svaku kapicu uvaljajte u brašno, a onda u umućeno jaje, prezle i malo prethodno proprženog susama, pa spuštajte na vrelo ulje. Kad porumene, vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus.
* * * * * * * *
Teleće šnicle sa vrganjima
Potrebno je: 500 g telećih šnicli, 50 g sušenih vrganja, 2 šake sušenih vrhova koprive, 4 kašike brašna, 1/2 l domaće supe, 5 kašika ulja, so, biber
Posolite i pobiberite šnicle pa ih propržite na ulju, tek da malo porumene s obe strane. Smanjite temperaturu, na svaku šniclu sipajte kašiku brašna, nalijte supu i dodajte pečurke, koje ste prethodno držali u vodi da malo nabubre. Na kraju dodajte koprive, poklopite i ostavite da se krčka oko pola sata. Po potrebi ulijte još malo supe. Umesto koprive možete da koristite blitvu ili spanać.
* * * * * * * *
Sočna pasta
Potrebno je: 350 g testenine fetučine, 200 g slanine iseckane na kockice, 200 g šampinjona, 350 ml krem pavlake za kuvanje, 60 g pesto sosa sa sušenim paradajzom, 120 g rendanog parmezana, 2 kašičice seckanog bosiljka, maslinovo ulje, so, biber
U posoljenoj kipućoj vodi skuvajte testeninu i procedite. U međuvremenu, u šerpi, na malo zagrejanog maslinovog ulja, izdinstajte slaninu 3-5 minuta i stavite u tanjir. U istoj šerpi izdinstajte seckane pečurke 5-7 minuta. Zatim vratite slaninu, dodajte pavlaku, pesto sos i parmezan i promešajte. Zagrejte do ključanja i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi 3-5 minuta, pa dodajte testeninu i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po želji i neposredno pre posluženja pospite bosiljkom.
* * * * * * * *
Punjene patlidžanom
Potrebno je: 1 plavi patlidžan, 4 kašike maslinovog ulja, 400 g šampinjona, 100 g krupno seckanih oraha, 3-4 kašike seckanog peršuna i mirođije, so, biber, 100 g narendanog mocarela sira
Odsecite drške pečuraka pa ih sitno iseckajte, a kape ostavite na stranu. Plavi patlidžan oljuštite i isecite na kockice od oko 1,5 cm veličine, posolite i pritisnite nečim u cediljki, pa ostavite da odstoje oko 15 minuta, da bi se ocedila gorčina iz njih. Isperite hladnom vodom i osušite ubrusom. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i na njemu propržite patlidžan oko sedam minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu boju sa svih strana. Dodajte drške pečuraka, propržite još tri minuta, pa sklonite sa šporeta. U većoj činiji pomešajte prženi patlidžan, orahe, so, biber, peršun i mirođiju, pa time punite kapice od pečuraka. Pospite narendanom mocarelom i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 10 minuta ili dok se sir ne rastopi i porumeni.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ANALENI BERBOK: Šta je sa američkim vojnim bazama u Nemačkoj?
ZVANIČNA predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je na izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Berbok o ruskim bazama u Siriji, podsetivši je na američke vojne baze u Nemačkoj.
03. 01. 2025. u 19:49
BIĆE PUNO SNEGA, ČAK I U BEOGRADU: Meteorolog dao prognozu za praznike, pa otkrio kakvo će biti leto i sve iznenadio
GOST jutarnjeg programa "Novosti" bio je meteorolog Ivan Ristić koji je govorio o tome kakvo nas vreme očekuje posle praznika, ali i tokom leta i cele godine.
03. 01. 2025. u 20:35
KAKO DANAS IZGLEDA TITOV SIN: U penziju otišao kao hrvatski diplomata, živi van očiju javnosti, a ćerka je njegovo najveće bogatstvo (FOTO)
ALEKSANDAR Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, nakon završetka svoje uspešne diplomatske karijere proveo je poslednjih deset godina uglavnom daleko od očiju javnosti.
02. 01. 2025. u 17:07
Komentari (0)