OVAKO SE PRAVE KLASIČNE ITALIJANSKE LAZANJE: Ukus je sasvim različit i tak sada shvatamo koliko su dobre
Klasične italijanske lazanje podrazumevaju pravljenje domaćih kora i fil koji je ukusan kao san. Da li ste ikada spremali lazanje po starom italijanskom receptu? Eto prilike i za to:
Potrebno za crveni fil:
- 350-400g mlevenog mesa (malo svinjskog, malo junećeg)
- 400-500g paradajza (iz konzerve pelat)
- so, biber, origano,
- 1 glavica crnog luka
- 2 rebra celer štapića
- 1 rendana šargarepa
Potrebno za bešamel:
- 50g putera
- 50g brašna
- min. 0,5l mleka
- 250-300g sira
Potrebno za koru:
- 250-300g brašna
- 1-2 jaja
- malo vode
Priprema: Umesite kore za lazanje tako što ćete u brašno da stavite 2 cela jaja i malo vode pa mesite i mesite. Zatim smesu prenesite na radnu površinu, dodajte malo maslinovog ulja pa opet mesite dok ne dobijete glatku smesu. Testo umotajte u kesu ili prozirnu foliju pa stavite u frižider da se "odmori" dok vi napravite fil.
Crveni fil pravite tako što na zagrejano ulje dodate crni luk, a potom sitno seckane štapiće celera i rendanu šargarepu. Kada luk postane proziran dodajte meso i začine pa dinstajte. Dodajte i paradajz pelat pa ostavite da se sve krčka.
Napravite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi da rastopite maslac, a onda da mu postepeno dodajete brašno i dolivate mleko. Kada potrošite i brašno i mleko dodajte malo soli i opet mešajte dok dobijete odgovarajuću gustinu.
Kada su filovi spremni, izvadite testo iz frižidera pa onda ga rastanjite i stavite na dno vatrostalne činije, a onda preko njega stavite crveni pa beli fil pa rendan sir pa opet testo i tako sve dok ne potrošite materijal. Završite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
NAGE SLIKE: Zbog ovih radova je Melanija Tramp podigla glas (FOTO)
MELANIJA Tramp (54), bivša prva dama Amerike, osvrnula se na svoje golišave fotografije nastale tokom njene manekenske karijere. Lepa Slovenka iznela je stav o kontroverznim slikama u svojoj objavi na društvenim mrežama, vezanoj za njene predstojeće memoare pod nazivom "Melanija".
19. 09. 2024. u 18:20
Komentari (0)