OVAKAV PASULJ NISTE JELI: Tajna je u ovom sastojku, a spremao ga je slavni srpski slikar
POZNATI slikar Milić od Mačve (1934-2000) poklonio je Kruševcu legat sa 120 originalnih dela posvećenih Kosmetu, ali i originalan recept za pasulj, koji je lično spremao.
Tajni sastojak omiljenog srpskog jela je bosiljak!
- Milić od Mačve je satima pripremao pasulj, a recept je bio obogaćen začinom bosiljka – ispričao je „Novostima“ poznati književnik i prijatelj slikara Ljubiša Bata Đidić. -
Uz pasulj bi služio proju, ispečenu u peći na drva.
Svake godine, slikarevi prijatelji i poštovaoci umetnosti Milića od Mačve, pod okriljem Legata kuvaju pasulj i organizuju program „Druželjublje za Milića“.
Večeras će od 19 sati u okviru istog programa biti otvorena i izložba Udruženja likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius“ i Likovnog kluba „Dimitrije Simić“.
Jedinstveni legat Milića od Mačve u Kruševcu nosi naziv „Kosovo – Prvi prag Srbije“. Kao sedište ove neobične galerije izabrana je stara zgrada žitnog mlina, kako bi, po rečima Milića od Mačve, “poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze”.
- Slikar je postavio uslov da galerija mora biti u zgradi koja gleda na crkvu Lazaricu - priča za “Novosti” književnik Nebojša Lapčević, domaćin galerije, koja se prostire na tri nivoa, u 300 kvadrata.
Osim 120 dela u okviru stalne postavke legata, Milić od Mačve je Kruševcu ostavio i fresku “Obretenije Lazareve glave” u holu Doma sindikata i skulpturu “Majka Srbija i Majka Grčka” - na Rasinskom trgu.
Više o delima Milića od Mačve u Kruševcu, pogledajte ovde.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
VUČIĆ UPUTIO NAJHRABRIJE PITANjE LIDERIMA 46 ZEMALjA: Da li vam je uvek bio važniji formalni birokratski pristup ili suština?!
PREDSEDNIK Vučić u svom govoru na samitu Evropske političke zajednice u Budimpešti postavio je hrabro pitanje pred 46 evropskih lidera.
07. 11. 2024. u 16:03
NAJJAČA SILA EVROPE NA UDARU: Tramp već zapretio - "Platićete visoku cenu!"
DONALD Tramp izjavio je prošle nedelje kako će Evropska unija morati da plati "visoku cenu" jer nije kupovala dovoljno američkih izvoznih proizvoda. Deo evropskih ekonomista i bankara upozorava kako bi pobeda Donalda Trampa mogla izazvati trgovinski rat koji bi zatim "gurnuo ekonomiju evrozone iz sporog rasta u potpunu recesiju".
06. 11. 2024. u 20:03 >> 20:04
NA VENČANjU SAM BILA NAJTUŽNIJA ŽENA: Ivana je otkrila neverovatne tajne porodice Tramp
U SVOJOJ knjizi "Raising Trump", Ivana Tramp, prva supruga Donalda Trampa, podelila je fascinantne priče o porodici Tramp koje će vas zasigurno iznenaditi – jer kada Ivana odluči da ispriča sve, ona zaista ispriča sve.
07. 11. 2024. u 13:21
Komentari (0)