OVAKAV PASULJ NISTE JELI: Tajna je u ovom sastojku, a spremao ga je slavni srpski slikar
POZNATI slikar Milić od Mačve (1934-2000) poklonio je Kruševcu legat sa 120 originalnih dela posvećenih Kosmetu, ali i originalan recept za pasulj, koji je lično spremao.

Foto:KCK
Tajni sastojak omiljenog srpskog jela je bosiljak!
- Milić od Mačve je satima pripremao pasulj, a recept je bio obogaćen začinom bosiljka – ispričao je „Novostima“ poznati književnik i prijatelj slikara Ljubiša Bata Đidić. -
Uz pasulj bi služio proju, ispečenu u peći na drva.
Svake godine, slikarevi prijatelji i poštovaoci umetnosti Milića od Mačve, pod okriljem Legata kuvaju pasulj i organizuju program „Druželjublje za Milića“.
Večeras će od 19 sati u okviru istog programa biti otvorena i izložba Udruženja likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius“ i Likovnog kluba „Dimitrije Simić“.
Jedinstveni legat Milića od Mačve u Kruševcu nosi naziv „Kosovo – Prvi prag Srbije“. Kao sedište ove neobične galerije izabrana je stara zgrada žitnog mlina, kako bi, po rečima Milića od Mačve, “poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze”.
- Slikar je postavio uslov da galerija mora biti u zgradi koja gleda na crkvu Lazaricu - priča za “Novosti” književnik Nebojša Lapčević, domaćin galerije, koja se prostire na tri nivoa, u 300 kvadrata.
Osim 120 dela u okviru stalne postavke legata, Milić od Mačve je Kruševcu ostavio i fresku “Obretenije Lazareve glave” u holu Doma sindikata i skulpturu “Majka Srbija i Majka Grčka” - na Rasinskom trgu.
Više o delima Milića od Mačve u Kruševcu, pogledajte ovde.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

RULjA IZVUKLA BRITANCA IZ STANICE I ZAPALILA GA: Policija nije reagovala iz straha za sopstvenu bezbednost
BRITANSKI državljanin preminuo je od posledica teških opekotina nakon što ga je, prema navodima lokalnih medija, grupa ljudi izvukla iz policijske stanice i zapalila na ulici, javlja Skaj njuz.
22. 04. 2025. u 12:01

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)