KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak
Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće

FOTO: Promo
Potrebno je za sos:
- nekoliko komada jagnjetine,
- 2 glavice narendanog crnog luka,
- 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
- 1 narendani paradajz,
- kašika paste od paradajza,
- 8 šargarepa,
- 125 g maslaca,
- 1 stabljika celera,
- 3 kašike ulja,
- so,
- biber,
- kašika crvene slatke ili ljute paprike,
- kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
- kašika kurkume,
- 1/2 kašike cimeta,
- kašičica mlevenog korijandera,
- čili po ukusu (može i bez njega),
- tikvica.
Za kus-kus:
- 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- voda,
- 2 kašičice soli,
- 3 kašike pročišćenog maslaca
U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.
Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.
Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

"CINIČAN - U POZITIVNOM SMISLU": Moskva o Trampovim pokušajim da okonča ratove
PRISTUP američkog predsednika Donalda Trampa u vođenju diplomatije kroz sklapanje trgovinskih dogovora "prilično je ciničan", ali u pozitivnom smislu, izjavio je u petak predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.
05. 09. 2025. u 19:51
Komentari (0)