KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak
Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće

FOTO: Promo
Potrebno je za sos:
- nekoliko komada jagnjetine,
- 2 glavice narendanog crnog luka,
- 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
- 1 narendani paradajz,
- kašika paste od paradajza,
- 8 šargarepa,
- 125 g maslaca,
- 1 stabljika celera,
- 3 kašike ulja,
- so,
- biber,
- kašika crvene slatke ili ljute paprike,
- kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
- kašika kurkume,
- 1/2 kašike cimeta,
- kašičica mlevenog korijandera,
- čili po ukusu (može i bez njega),
- tikvica.
Za kus-kus:
- 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- voda,
- 2 kašičice soli,
- 3 kašike pročišćenog maslaca
U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.
Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.
Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)