SPREMA SE TRADICIONALNO U ALŽIRU: Jerišni pilav - Rešta, sigurno će vam se dopasti
REŠTA je tradicionalno alžirsko jelo koje se sprema povodom praznika Hašure.

FOTO: Promo
Prema običaju za ovo jelo se upotrebljava komad mesa od kurbana.
Rešta je specifično jelo za grad Alžir, dok drugi regioni prave kuskus, ful, kokošije meso ili teletinu.
Potrebno je:
- rešta (ili špagete),
- kašika pročišćenog putera,
- veća glavica crnog luka,
- 2 kocke za supu,
- 1/2 kašičice bibera,
- štapić cimeta,
- 300 g leblebija,
- 4 repe isečene napola,
- 3 kašike ulja,
- komadi piletine u zavisnosti od broja osoba,
- kašika putera,
- cimet u prahu za dekoraciju
Priprema
Najpre potopite leblebije da odstoje preko noći. U šerpi na srednjoj vatri propržite pročišćeni puter sa seckanim lukom i komadima piletine. Dodajte dve kocke za supu, biber i štapić cimeta, leblebije i oko 1/2 l vode (po potrebi dodajte još) i ostavite da se krčka. Posle 30 minuta dodajte oljuštenu repu, isečenu po dužini.
Nastavite da kuvate, nadgledajući nivo vode. Istovremeno stavite reštu (ili špagete) u posudu, pa dodajte tri kašike ulja, sve izmešajte obema rukama i stavite u aparat za kus-kus. Pokrijte, uključite i kada voda ispari izvadite iz aparata. Navlažite reštu hladnom vodom, pustite da dobro upije tako što ćete podići rezance između prstiju, pa ih vraćati u posudu da ispari voda po drugi put.
Prilikom posluživanja prelijte reštu s malo sosa od kašike rastopljenog putera, ostavite da upije, a zatim je prebacite u odgovarajuću posudu, stavite komade piletine, leblebije i repu.
Pospite cimetom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)