SPREMA SE TRADICIONALNO U ALŽIRU: Jerišni pilav - Rešta, sigurno će vam se dopasti
REŠTA je tradicionalno alžirsko jelo koje se sprema povodom praznika Hašure.
Prema običaju za ovo jelo se upotrebljava komad mesa od kurbana.
Rešta je specifično jelo za grad Alžir, dok drugi regioni prave kuskus, ful, kokošije meso ili teletinu.
Potrebno je:
- rešta (ili špagete),
- kašika pročišćenog putera,
- veća glavica crnog luka,
- 2 kocke za supu,
- 1/2 kašičice bibera,
- štapić cimeta,
- 300 g leblebija,
- 4 repe isečene napola,
- 3 kašike ulja,
- komadi piletine u zavisnosti od broja osoba,
- kašika putera,
- cimet u prahu za dekoraciju
Priprema
Najpre potopite leblebije da odstoje preko noći. U šerpi na srednjoj vatri propržite pročišćeni puter sa seckanim lukom i komadima piletine. Dodajte dve kocke za supu, biber i štapić cimeta, leblebije i oko 1/2 l vode (po potrebi dodajte još) i ostavite da se krčka. Posle 30 minuta dodajte oljuštenu repu, isečenu po dužini.
Nastavite da kuvate, nadgledajući nivo vode. Istovremeno stavite reštu (ili špagete) u posudu, pa dodajte tri kašike ulja, sve izmešajte obema rukama i stavite u aparat za kus-kus. Pokrijte, uključite i kada voda ispari izvadite iz aparata. Navlažite reštu hladnom vodom, pustite da dobro upije tako što ćete podići rezance između prstiju, pa ih vraćati u posudu da ispari voda po drugi put.
Prilikom posluživanja prelijte reštu s malo sosa od kašike rastopljenog putera, ostavite da upije, a zatim je prebacite u odgovarajuću posudu, stavite komade piletine, leblebije i repu.
Pospite cimetom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste
KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.
21. 09. 2024. u 19:21
Komentari (0)