SOČNO SVINJSKO PEĆENJE U SOSU OD JABUKE: Ovo jelo morate da probate
Ova kombinacija je prosto savršena, a ako želite da obradujete ukućane predivnim ručkom, neka svinjsko meso spremljeno na ovaj način bude vas izbor.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1,8 kg svinjskog filea
- 2 čena belog luka, isečenog na tanke kriške
- mali snop ruzmarina izlomljenog na grančice
- 3 lovorova lista, iscepkana
- 1 crni luk grubo isečen
- 1 velika šargarepa, iseckana
- 1 jabuka, isečena na četvrtine
- 1 kašika ulja
- 2 kašike običnog brašna
- 100 ml jabukovog vina
- 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
Priprema:
Za pečenje, prvo posolite svinjsku kožu 2 sata pre pečenja i ostavite je nepokrivenu u frižideru. Zagrejte rernu na 230S/210S ventilator. Okrenite svinjsku kožu nadole i malim nožem napravite oko 6 dubokih rezova duž mesa. U svaki rez ubacite komad belog luka, parče ruzmarina i lovorov list i okrenite meso.
Pomešajte šargarepu, luk i jabuku i razbacajte ih po sredini plitkog pleha za pečenje. Stavite svinjetinu na povrće i natrljajte kožu uljem. Ubacite sve u rernu i ostavite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180S/160S ventilator i nastavite da pečete 1 sat i 30 minuta. Ako posle koža nije sjajna i pucketava, ponovo pojačajte toplotu i proveravajte svakih 5 minuta dok koža ne popuca.
Izvadite pečenje iz pleha za pečenje na dasku i sipajte sve osim oko 2 kašike masti sa pleha. Umešajte brašno sa povrćem i kuvajte dok ne dobijete kašastu pastu tamnog ćilibara, a zatim sipajte jabukovo vino i ponovo promešajte dok ne dobijete gustu smesu.
Sipajte bujon i sve dinstajte 8-10 minuta dok se sos ne zgusne. Procedite sos u drugu šerpu progurujući što više pasirane jabuke kroz sito. Ponovo dinstajte i začinite po ukusu. Nazubljenim nožem isecite pečenje na kriške i servirajte uz omiljeno povrće i sos od jabuke.
(stvarukusa)
Preporučujemo

ZAPEČENI KROMPIR SA ŠUNKOM I LUKOM: Miris, ukus i jednostavna priprema
13. 12. 2024. u 11:00

PREUKUSNA POSNA PASTA SA POVRĆEM: Idealna za lagani ručak ili večeru (VIDEO)
13. 12. 2024. u 13:00

POSNE LOVAČKE ŠNICLE: Ukusne su baš kao i obične, spremaju se lako i brzo
10. 12. 2024. u 11:00

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)