2 NAJLEPŠA RECEPTA ZA KISELI KUPUS: Najukusniji ručak zimi, a možete se jesti i do 7 dana i da vam ne dosadi
NEMA ništa lepše od ukusnog obroka, koji se može jesti do 7 dana

Foto: Shutterstock
Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim. Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata.
Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.
On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.
1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice, šunka)
- 2 glavice crnog luka
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice suvog začina

Foto: Shutterstock
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte.
Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suvi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvih svinjskih rebaraca ili suve svinjetine
- 100 g suvih šljiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu

Foto: Shutterstock
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso iseckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode.
Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
(glossy.espreso)
Preporučujemo

DA POTRAJE DO LETA: Kako da se kiseli kupus NE pokvari - saveti iskusnih kuvara
30. 01. 2025. u 22:30

SAVRŠEN ZIMSKI RUČAK: Fantastičan ribanac sa slaninom i kobasicama
14. 01. 2025. u 09:00Novosti online

TELEĆA ČORBA: Ukus koji će vas okrepiti i zagrejati
15. 01. 2025. u 09:00Novosti online

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

"SA RAČUNA PODIGNUT OGROMAN NOVAC, KONTEJNER NESTAO" Lanetova ćerka iznela nove tvrdnje o imovini pokojnog oca
PROŠLO je četiri godine od smrti legende našeg glumišta, Milana Laneta Gutovića, koji nas je napustio 25. avgusta 2021. u 75. godini.
02. 09. 2025. u 21:21
Komentari (0)