ŠUFNUDLE SA KISELIM KUPUSOM: Recept je jednostavan, a ukus fantastičan

Jovana Vasić

15. 02. 2025. u 09:00

Šufnudle sa kiselim kupusom idealno su zimsko jelo, izdašne i ukusne.

ШУФНУДЛЕ СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Рецепт је једноставан, а укус фантастичан

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za šufnudle:

  • 750 g belog krompira
  • 1 srednje jaje
  • 1 srednje žumance
  • so, po ukusu
  • 150 g brašna
  • 20 g kukuruznog skroba

Za kiseli kupus:

  • 2–3 kašike putera
  • 100 g slanine, isečene na kockice
  • 500 g kiselog kupusa

Priprema:

Kako biste napravili šufnudle, krompir ubacite u veliki lonac sa slanom vodom i kuvajte dok ne bude gotov – potrebno je oko 25-30 minuta. Dok se krompir kuva, zagrejte rernu na 120 ° C. Stavite kuvani krompir na pleh i ostavite da se suši u rerni oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 5 minuta.

Oljuštite ga dok je još vruć i izgnječite. Prebacite ga u činiju pa dodajte jaje i žumance, začinite solju i promešajte da se sjedini. Brašno pomešajte sa kukuruznim skrobom i takođe ubacite u činiju. Izmešajte i umesite da dobijete lepo glatko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna i umesite.

Testo podelite na četiri jednaka dela i svaki deo oblikujte u dugačku kladu. Isecite male komade i urolajte između dlanova kako biste napravili valjuške koje su debele u sredini i tanke na krajevima. Stavite na pobrašnjenu površinu i nastavite da pravite valjuške dok ne potrošite sve testo.

Zagrejte veliki lonac sa slanom vodom i pustite da proključa, a zatim smanjite vatru dok voda lagano ključa. Ubacujte valjuške u lonac u nekoliko serija i kuvajte dok ne budu gotove. Prvo će potonuti na dno lonca, a kada budu gotovi, izaći će na površinu. Izvadite ih iz šerpe šupljikavom kašikom i ostavite da se ocede.

Slaninu isecite na kockice i ispržite na puteru. Dodajte kiseli kupus i mešajte sve dok se dobro ne sjedini i ne dobije boju. Šufnudle prelijte sa malo ulja, umešajte kiseli kupus i slaninu i promešajte. Začinite biberom i servirajte dok je toplo.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAJA MALI KNINDŽA OTKRIO: Vojvoda Momčilo je svake noći sanjao isti san