KROMPIR SA GRAŠKOM U KREMASTOM SOSU: Napravite ručak koji će cela porodica da obožava

Jovana Vasić

15. 03. 2025. u 09:00

Krompir sa graškom je tradicionalna kombinacija koja se nalazi na trpezama širom sveta, zbog svoje jednostavnosti, prepoznatljivog ukusa i nutritivne vrednosti. Reč je o ukusnom jelu, koje pruža odličan izvor energije, vlakana i vitamina.

КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Krompir 500 g
  • Grašak 200 g
  • Crni luk 1 srednji
  • Beli luk 2 čena
  • Pavlaka za kuvanje 200 ml
  • Brašno 1 kašika
  • Maslac ili ulje 2 kašike
  • So 1 kašičica
  • Biber 1/2 kašičice
  • Muskatni orah 1/2 kašičice
  • Seckani peršun 1 kašika (za dekoraciju)

Priprema:

U velikom loncu, skuvajte krompir u slanoj vodi dok ne postane mekan, oko 10-15 minuta. Dodajte grašak poslednjih 5 minuta kuvanja. Procedite i ostavite sa strane. U tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini sa lukom i belim lukom, oko 1 minut.

Postepeno dodajte pavlaku za kuvanje, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 3-5 minuta. Dodajte so, biber i muskatni oraščić (ako koristite). Dodajte kuvani krompir i grašak u sos i pažljivo promešajte da se sve sjedini. Kuvajte još 2-3 minuta dok se sve dobro ne zagreje. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OBASJAJ TAMU – SNAŽNA PORUKA NADE ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA