SOČNE ŠNICLE U BIBER SOSU: Jelo kao iz najboljeg restorana
Bilo da želite da impresionirate goste ili jednostavno pripremite vrhunski obrok za svoju porodicu, biber šnicle su pravi izbor. Ovaj francuski klasik spaja sočan biftek sa hrskavom koricom od bibera i bogatim, kremastim sosom od konjaka.

Foto: Printskrin Youtube
Sastojci (za 2 porcije):
- 2 odreska (340 g svaki, izvađeni iz frižidera 1 sat ranije)
- 3 kašike crnog bibera u zrnu (krupno izmrvljenog)
- 2 kašičice krupne soli
- 2 kašike neutralnog ulja
- 1/3 šolje konjaka (ili rakije)
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 1 kašika hladnog neslanog putera
- 1 manji crni luk
Priprema:
Osušite odreske papirnim ubrusima i posolite ih sa obe strane. Krupno izmrvljen crni biber stavite na tanjir i utisnite odreske sa obe strane da se formira aromatična kora. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje, a kada zablista, stavite odreske u tiganj. Pecite 4 minuta po strani, bez pomeranja, kako bi se stvorila hrskava kora. Ako odresci imaju masnoću sa strane, podignite ih hvataljkama i propržite dok ne porumene. Kada dostignu unutrašnju temperaturu od 49-52°C, prebacite ih na dasku za sečenje i pokrijte folijom da se odmore.
Iz tiganja izlijte višak masnoće i dodajte seckan luk sa prstohvatom soli. Dinstajte 2-3 minuta dok ne omekša, zatim sklonite tiganj sa vatre i dodajte konjak. Vratite tiganj na vatru i kuvajte dok alkohol skoro ne ispari. Dodajte pavlaku i kuvajte još 2-3 minuta, dok se sos ne zgusne i lepo prekrije kašiku. Skinite sa vatre i umutite hladan puter za bogatiji ukus.
Sipajte malo sosa na tanjir, stavite odrezak preko i prelijte ostatkom sosa. Poslužite uz pečeni krompir, pire krompir ili hrskavi baget.
Saveti:
Važno je da meso odstoji na sobnoj temperaturi pre pripreme.
Koristite sveže izmrvljen crni biber za intenzivan, aromatičan ukus i hrskavu teksturu.
Ne pomerajte meso tokom pečenja kako bi se stvorila savršena korica.
Sos od konjaka – Alkohol pojačava dubinu ukusa, ali ako ga nemate, možete koristiti rakiju ili burbon. Obavezno kuvajte dok alkohol ne ispari, ostavljajući samo bogat ukus.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)