ITALIJA NIKAD NIJE BILA BLIŽA: Špagete karbonara, uživanje u svakom zalogaju

Bojana Jovanović

12. 04. 2025. u 08:30

Kad pomislite na Italiju sigurni smo da odmah na umu imate i špagete, a karbonara su sam sinonim ove zemlje. Sa hrskavom slaninicom, toliko su ukusne da nećete moći da stanete kad počnete da ih jedete.

ИТАЛИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА БЛИЖА: Шпагете карбонара, уживање у сваком залогају

Foto Shutterstock

Potrebno je:

- 200 g špageta

- 150 g mesnate slanine

- 2 kašike maslinovog ulja

- 2 žumanca

- 2 dl kisele pavlake

- 1 čen belog luka

- po ukusu biber, so, seckani peršun

- malo rendanog parmezana

Priprema:

U kipuću, predhodno posoljenu vodu, stavite špagete da se kuvaju. Istovremeno, na dve kašike maslinovog ulja propržite sitno seckanu slaninu, dok ne porumeni i ne postane blago hrskava - potrebno joj je oko pet minuta. Pred sam kraj, dodajte propasiran čen belog luka i promešajte. U posebnoj posudi dobro izmešajte žumanca sa kiselom pavlakom, dodajte peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu smesu sipajte u tiganj sa dinstanom slaninom i mešajte dok ne proključa - oko dva minuta, i odmah sklonite sa vatre. Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procedite ih i sipajte u veću, dublju činiju. Prelijte ih sosom i dobro izmešajte, da bi se sve dobro sjedinilo. Prilikom serviranja pospite prstohvatom suvog ili svežeg usitnjenog peršuna.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE VESTI IZ TURSKE - TADIĆ NAPUŠTA MURINJA: Ali to nije sve...