PUN POGODAK! - Bez mesa, ali punog ukusa: Lazanje sa tikvicama

Новости онлајн

06. 06. 2025. u 13:00

SPOJ sočnih tikvica, bešamela i sira čini ovo jelo idealnim za porodični ručak, ili laganu večeru.

ПУН ПОГОДАК! - Без меса, али пуног укуса: Лазање са тиквицама

Foto: Printskrin Youtube/ Sašina Kuhinja

Savršen je za letnje dane i sve koji žele nešto ukusno, a nežnije za stomak.

Sastojci:

* Tikvice, 3 srednje
* Listovi lazanje, 9 (možete koristiti i sveže ili one koje se ne kuvaju unapred)
* Rikota, 300 g
* Mocarela, 150 g
* Parmezan, 50 g
* Jaje, 1
* Beli luk, 2 čena
* Maslinovo ulje, po potrebi
* So, biber, origano ili bosiljak, po ukusu

  Bešamel sos: 

* Puter, 50 g

* Brašno, 2 kašike
* Mleko, 500 g
* So, biber, muskatni orah, po ukusu

Priprema:

Tikvice operite i isecite po dužini na tanke listove ili kolutove. Posolite ih i ostavite da puste vodu (10-15 min), zatim ih obrišite ubrusom. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckan beli luk i kratko propržite tikvice dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.

Na laganoj vatri otopite puter, dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatno. Postepeno sipajte mleko uz stalno mešanje da ne ostanu grudvice. Dodajte so, biber i muskatni oraščić. Kuvajte dok se sos ne zgusne (5-7 minuta).

U činiji pomešajte ricottu (ili sitni sir), jaje, malo soli i bibera, začine po želji i polovinu rendanog kačkavalja. U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela. Ređajte red lazanja, red sira, red tikvica, pa malo bešamela. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite redom lazanja, prelijte ostatkom bešamela i pospite ostatkom kačkavalja i parmezanom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. 

Ostavite da se prohladi 10 minuta pre sečenja.

Prijatno!

(Super recepti/Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRONOVI SU STVAR PROŠLOSTI: Albanci ovo spremaju Srbima za meč u Tirani?