RECEPT: Mediteranska salata sa sočivom i pečenim povrćem

Milena Tomasevic

12. 08. 2025. u 12:00

Mediteranska salata sa pečenim povrćem spaja boje i mirise u jednom zalogaju. Sočno i aromatično povrće, pečeno do savršenstva, čini ovu salatu laganim i zdravim izborom za svaki dan.

РЕЦЕПТ: Медитеранска салата са сочивом и печеним поврћем

FOTO: Novosti


Mediteranska salata sa sočivom i pečenim povrćem
  • 1 šolja smeđeg ili zelenog sočiva (kuvano 20 minuta)
  • 3 crvene paprike
  • 2 srednja patlidžana
  • 1 glavica belog luka (pečena)
  • 3 sveža čena belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 50 ml limunovog soka
  • So, crni biber


Dobro isperite sočivo sa dosta vode, prelijte ga vodom + malo soli i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta. Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite očišćene patlidžane i paprike na pleh obložen papirom za pečenje. Dodajte 1 ceo čen belog luka. Izgnječite patlidžane viljuškom, pospite sa malo ulja i soli i pecite 35 - 40 minuta. Kada se sočivo skuva, ocedite ga i isperite da se malo ohladi. Izvadite povrće iz rerne i direktno izgnječite pečeni beli luk u posudu sa sočivom. Oljuštite patlidžane i sitno ih iseckajte nožem, a zatim ih dodajte u posudu. Uradite isto sa paprikama, sitno iseckajte peršun, dodajući listove u činiju. U čašu stavite sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, limuov sok so i biber. Dobro promešajte i marinirajte salatu, poslužite sa repečenim hlebom.

Prijatno!
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS! Sin legende prešao iz Zvezde u Partizan i poručio: Oprostite mi moju ružnu prošlost!