RECEPT: Pileći karabatak u sosu od pečuraka na pirinču
Sočni pileći karati i bataci u kremastom sosu od pečuraka, posluženi na pirinču, donose ukusan i hranljiv obrok idealan za porodični ručak.
FOTO: Novosti
Potrebno
- 500 gr karabataka očišćenih od kostiju
- 250 gr pirinča
- 300 g pečuraka (šampinjoni ili druge po želji)
- 1 veća glavica crnog luka
- 500 ml pavlake za kuvanje
- malo ulja (za prženje mesa i dinstanje)
- začini: so, biber, beli luk u prahu, peršun, origano
- opciono: parmezan ili svež peršun za posipanje
Priprema
1. Skuvati pirinač u slanoj vodi i ostaviti sa strane.
2. Na ulju ispržiti pileće karabatake koji su prethodno marinirani ( senf, origano, beli luk u prahu, biber, so), dok ne dobiju lepu zlatno-rumenu boju. Izvaditi i ostaviti sa strane.
3. U istoj masnoći prodinstati sitno seckan crni luk i pečurke, dodati začine (so, biber, beli luk u prahu, peršun, origano).
4. Kada pečurke omekšaju, dodati pavlaku za kuvanje i kuvati par minuta da se dobije kremasti sos.
5. Na tanjir staviti podlogu od pirinča, preko sipati sos od pečuraka, a zatim poređati nasečene komade piletine.
6. Po želji posuti parmezanom ili svežim peršunom.
Prijatno!
Preporučujemo
POSTAN PESTO OD RUKOLE I AVOKADA: Kremast, osvežavajuć i drugačiji od klasičnog
22. 12. 2025. u 22:45
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
AMERIKANAC JASAN: "Ukrajinci, privatno, priznaju da će izgubiti Donjeck, ali..."
POTPREDSEDNIH SAD Džej Di Vens izjavio je danas da su teritorijalna pitanja ključna tačka sporenja u pregovorima.
22. 12. 2025. u 19:29
Komentari (0)