PREDJELO ZA DECEMBARSKE DANE: Čuvena begova čorba sa kurkumom
Za današnji ručak predlažemo najlepšu begovu čorbu.
Begova čorba je specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Begova čorba je puna povrča i mesa, nezaobilazno je predjelo svakog dobrog ručka. Ova čorba pravi se sa piletinom i bamijom kao neizostavnim dodatkom. U begovu čorbu ide kuvana bamija. Dugo se krčka na tihoj vatri, a ovo je sjajno jelo "na kašiku" tokom hladnih dana.
Sastojci:
* 270 g pilećeg filea
* 2 šargarepe
* 170 g celera
* 1 glavica crnog luka
* 2 lovorova lista
* 8 g soli
* 1,6 l vode
Za kuvanje bamije:
* 60 g bamije
* prstovat soli
Još:
* 1 jaje
* 25-30 g brašna
* 130 ml pavlake za kuvanje
* malo seckanog peršuna
* prstohvat bibera
* 1/2 kašičice kurkume
* 2 kašike limunovog soka
Recept za begovu čorbu sa kurkumom:
U veliku šerpu dodajte piletinu, pa ubacite isečenu šargarepu, celer, glavicu crnog luka i lovorove listove. Sipajte vodu i ubacite so. Poklopite šerpu, pa ostavite da proključa na srednje jakoj vatri, a potom smanjite temperaturu na laganu i ostavite da se krčka 50-60 minuta. Procedite supu nakon toga. Celer i šargarepe izblendirajte, a po potrebi dodajte 1-2 kašike vode. Izblendirano povrće vratite u supu, a ostatak povrća možete ispasirati gnječilicom. Bamiju ubacite u šerpu, nalijte vodom, dodajte so i kuvajte oko 10 minuta, pa procedite. Pileće meso iseckajte, pa ga vratite u supu zajedno sa skuvanom bamijom. Kuvajte begovu čorbu na tihoj vatri oko 2 sata. Pred kraj kuvanja dodajte biber i kurkumu, pa promešajte. U posudi umutite jaje, dodajte brašno i pavlaku za kuvanje. Sjedinite sastojke dobro, pa dodajte 1-2 kašike begove čorbe, pa ponovo pomešajte. Postepeno sipajte smesu sa jajetom u čorbu i mešajte. Kuvajte još 5 minuta, pa dodajte seckani peršun i limunov sok u begovu čorbu.
(StvarUkusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
TAČNO NA OVOM MESTU BI MOGAO POČETI TREĆI SVETSKI RAT: Putin ga smatra svojom teritorijom, NATO trupe već raspoređene
OVAJ snegom prekriveni granični most između dve srednjovekovne tvrđave u delu Estonije gde se govori ruski, mogao bi biti mesto gde će započeti treći svetski rat, piše Politiko.
26. 12. 2024. u 08:55
POJAVILA SE ŠOK TVRDNjA: "Rusi su oborili avion u Kazahstanu, pogledajte tragove eksplozije na repu letelice"
AVION Azerbejdžan erlajnsa, koji se 25. decembra srušio na putu za Rusiju, možda je oboren ruskom raketom zemlja-vazduh, prema izveštajima ruskih medija koji nisu naklonjeni Kremlju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
26. 12. 2024. u 07:44
A POSLEDICE? Kina gradi najveću hidroelektranu na svetu - iseliće milione ljudi, "keširaće" neverovatne 35 milijarde dolara
PROIZVODIĆE trostruko više od 88.2 milijarde kWh, koliki je projektovani kapacitet trenutno najveće hidroelektrane na svetu - "Tri klanca" u centralnoj Kini.
26. 12. 2024. u 14:37
Komentari (0)