MANASTIRSKA JOTA: Najukusnije jelo po receptu sa Hilandara

Jovana Vasić

14. 03. 2025. u 13:30

Recept za jotu originalno potiče iz Italije, tačnije iz Trsta.

МАНАСТИРСКА ЈОТА: Најукусније јело по рецепту са Хиландара

Foto Shutterstock

Ovo jelo, međutim, takođe vole da spremaju i monasi na Hilandaru, pa otud mu i ime "manastirska jota". Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim. Jednostavno je ukusno jelo idealno za sve koji žele ručak bez mesa.

Sastojci:

  • so i biber prema ukusu
  • 4 šake pasulja
  • 500 g kiselog kupusa
  • 5 krompira
  • 1-2 lovorova lista
  • koncentrat paradajza
  • 1 paradajz
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 50 g kašika brašna
  • 1 šaka seckanog peršuna

Priprema:

Veče pre spremanja jote potopite pasulj u vodu. Sutradan ga sipajte u novu vodu i kuvajte oko 15 minuta, i potom bacite tečnost.

Za to vreme operite i iseckajte kiseli kupus. Oljuštite i isecite krompir na kockice. Takođe sitno iseckajte i beli luk i peršun. Isecite paradajz na krupne komade.

U posebnu šerpu sipajte malo ulja i prodinstajte kuvani pasulj, a potom preko njega stavite i dinstajte kiseli kupus, beli luk i paradajz. Dodajte peršun i sve ostale začine.

Dolite preko povrća dovoljno vode da "ogrezne", poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta. Sada je trenutak da joti dodate krompir i kuvate dok ne omekša.

Razmutite brašno sa malo vode i prespite u šerpu, dobro promešajte i kuvajte još oko deset minuta.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ignorisanje pušačkog kašlja može biti rizično – saznajte zašto