MANASTIRSKA JOTA: Najukusnije jelo po receptu sa Hilandara
Recept za jotu originalno potiče iz Italije, tačnije iz Trsta.

Foto Shutterstock
Ovo jelo, međutim, takođe vole da spremaju i monasi na Hilandaru, pa otud mu i ime "manastirska jota". Izuzetnog je ukusa, zdravo i dugo će vas držati sitim. Jednostavno je ukusno jelo idealno za sve koji žele ručak bez mesa.
Sastojci:
- so i biber prema ukusu
- 4 šake pasulja
- 500 g kiselog kupusa
- 5 krompira
- 1-2 lovorova lista
- koncentrat paradajza
- 1 paradajz
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 50 g kašika brašna
- 1 šaka seckanog peršuna
Priprema:
Veče pre spremanja jote potopite pasulj u vodu. Sutradan ga sipajte u novu vodu i kuvajte oko 15 minuta, i potom bacite tečnost.
Za to vreme operite i iseckajte kiseli kupus. Oljuštite i isecite krompir na kockice. Takođe sitno iseckajte i beli luk i peršun. Isecite paradajz na krupne komade.
U posebnu šerpu sipajte malo ulja i prodinstajte kuvani pasulj, a potom preko njega stavite i dinstajte kiseli kupus, beli luk i paradajz. Dodajte peršun i sve ostale začine.
Dolite preko povrća dovoljno vode da "ogrezne", poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta. Sada je trenutak da joti dodate krompir i kuvate dok ne omekša.
Razmutite brašno sa malo vode i prespite u šerpu, dobro promešajte i kuvajte još oko deset minuta.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ĆUREĆA SUPA SA KNEDLAMA: Recept za jelo bez kojeg ne može da se zamisli ručak
23. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

HIPOKRATOVA SUPA: Odlična za imunitet i detoksikaciju
21. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

PUTIN PRIHVATIO PREKID VATRE NA 30 DANA UZ JEDAN USLOV: "Primirje bi odgovaralo Ukrajini, ruske snage u ofanzivi na svim delovima fronta"
RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je danas na konferenciji za medije sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom da Rusija pristaje na prekid vatre sa Ukrajinom na 30 dana, ali samo ako ono dovede do dugoročnog mira.
13. 03. 2025. u 16:53 >> 17:05

IZ KREMLjA OTKRILI: Pojavljivanje Putina u vojnoj uniformi znači samo jedno
POJAVLjIVANjE ruskog predsednika Vladimira Putina u Kurskoj oblasti u uniformi je signal koji govori o odlučnosti da se u najskorije vreme završi operacija oslobađanja Kurske oblasti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinaru Pavlu Zarubinu za TV „Rusija 1“.
13. 03. 2025. u 15:32

TRAMPOVA UNUKA JE PRAVA SENZACIJA: Najskromnija i najlepša u porodici, bavi se neobičnim sportom (FOTO)
IAKO obično najviše pažnje privlače deda, baka i tetka Ivanka, kada se našla na bini pored Donalda trampa tokom pobedničkog govora nakon izbora svi su primetili lepu Kai, u sjajnoj, šljokičastoj haljini.
13. 03. 2025. u 15:53
Komentari (0)