DOMAĆA ČORBA OD SREMUŠA: Savršen izbor za lagan, zdrav i hranljiv obrok

Jovana Vasić

18. 03. 2025. u 11:00

Sremuš, poznat i kao medveđi luk, osigurava bogat, aromatičan ukus i visok sadržaj vitamina, iskoristite sve blagodeti ovog zdravog prolećnog povrća.

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Sremuš 200 g
  • Krompir 2 srednje veličine
  • Šargarepa 1 velika
  • Luk 1 glavica
  • Beli luk 3 čena
  • Ulje 2 kašike
  • Bujon ili voda 1 l
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna pola limuna
  • Krutoni za serviranje (opciono)
  • Semenke (npr. semenke lana, susama) za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Oljuštite i iseckajte luk, beli luk, krompir i šargarepu na sitne komadiće. Sremuš dobro operite i iseckajte. U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa nastavite da pržite još nekoliko minuta. Dodajte iseckani sremuš, povrtni bujon ili vodu. Pojačajte temperaturu da prokuva, zatim smanjite na srednje-nisku temperaturu i kuvajte oko 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša. Kada je povrće mekano, posolite i pobiberite po ukusu, zatim dodajte sok od limuna.

Uklonite lonac sa šporeta i pažljivo blendirajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu, dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Vratite čorbu u lonac i prokuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri ako je potrebno da se zgusne. Poslužite čorbu toplu, ukrašenu krutonima i semenkama po želji.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE, NISTE OSTARILI... Kristijano Ronaldo ne krije ponos zbog sina - novog reprezentativca Portugala! (FOTO)