DOMAĆA ČORBA OD SREMUŠA: Savršen izbor za lagan, zdrav i hranljiv obrok

Jovana Vasić

18. 03. 2025. u 11:00

Sremuš, poznat i kao medveđi luk, osigurava bogat, aromatičan ukus i visok sadržaj vitamina, iskoristite sve blagodeti ovog zdravog prolećnog povrća.

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Sremuš 200 g
  • Krompir 2 srednje veličine
  • Šargarepa 1 velika
  • Luk 1 glavica
  • Beli luk 3 čena
  • Ulje 2 kašike
  • Bujon ili voda 1 l
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna pola limuna
  • Krutoni za serviranje (opciono)
  • Semenke (npr. semenke lana, susama) za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Oljuštite i iseckajte luk, beli luk, krompir i šargarepu na sitne komadiće. Sremuš dobro operite i iseckajte. U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa nastavite da pržite još nekoliko minuta. Dodajte iseckani sremuš, povrtni bujon ili vodu. Pojačajte temperaturu da prokuva, zatim smanjite na srednje-nisku temperaturu i kuvajte oko 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša. Kada je povrće mekano, posolite i pobiberite po ukusu, zatim dodajte sok od limuna.

Uklonite lonac sa šporeta i pažljivo blendirajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu, dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Vratite čorbu u lonac i prokuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri ako je potrebno da se zgusne. Poslužite čorbu toplu, ukrašenu krutonima i semenkama po želji.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE HTEO DA PREĆUTI: Lebron DŽejms se javno obratio Ruskinji