TAJNA BUGARSKOG RECEPTA ZA SAVRŠEN KISELI KUPUS: Zbog ovog trika će biti najukusniji - nikad vam se neće kvariti
DOMAĆICE iz Bugarske poznate su po jednom posebnom triku koji koriste generacijama: osim odgovarajuće količine soli, u bure dodaju i ječam.
Foto: Shutterstock
U našim krajevima priprema zimnice nije samo način da se sačuva hrana – to je deo tradicije, porodičnog nasleđa i znak da se spremamo za dolazak zime. Svaka kuća ima svoj recept za kiseljenje kupusa.
Tajna bugarskog recepta za savršen kiseli kupus
Prema rečima bugarskih domaćica, ječam je ključna namirnica jer ubrzava i poboljšava proces fermentacije, dajući kupusu puniji ukus i prijatniju teksturu.
Istovremeno, naglašavaju koliko je odnos soli važan za uspeh: so deluje kao prirodni konzervans koji štiti kupus i kontroliše fermentaciju.
Ako je soli premalo, kupus će se brzo usoliti, ali i pokvariti. Ako je, pak, ima previše, proces će se usporiti, a krajnji rezultat neće biti zadovoljavajući. Balans između ove dve mere i dodatak malo ječma – to je, prema Bugarkama, formula za savršen kiseli kupus.
Prema iskustvu domaćica iz Bugarske, postoji jednostavna, ali proverena kombinacija sastojaka koja garantuje uspeh.
Potrebno je:
50 kg belog kupusa (čvrste, srednje glavice)
2–4 glavice crvenog kupusa (za blago ružičastu nijansu)
1,6 kg soli
20 litara vode
1–2 šake ječma
Postupak pripreme
Skinite spoljne listove sa glavica i zasecite donji deo u obliku krsta — to pomaže da se kupus ravnomerno ukiseli.
Na dno bureta stavite ječam, koji pospešuje proces fermentacije i doprinosi boljem ukusu i hrskavosti kupusa.
Poređajte glavice u bure ili veću kacu, vodeći računa da budu čvrsto složene.
Ugrejte 20 litara vode, dodajte so i mešajte dok se ne rastvori. Kada se tečnost ohladi, procedite je kroz gazu i prelijte kupus tako da sve glavice budu potpuno potopljene.
Pokrijte bure poklopcem i ostavite ga na hladnom mestu, gde je temperatura između 10 i 12 stepeni.
Posle nekoliko nedelja, kupus će biti savršeno ukiseljen – hrskav, mirisan i spreman za zimsku trpezu.
(Informer)
BONUS VIDEO
Preporučujemo
SALATA OD PILETINE, PASULjA I JAJA: Kremasto, zasitno i vrlo ukusno!
17. 12. 2025. u 12:33
POSNO SLANO PECIVO: Nova kombinacija ukusa koja će vas oduševiti!
17. 12. 2025. u 07:00
ZA OVU KROMPIR SALATU SVI TRAŽE RECEPT: Ukus koji obara s nogu
16. 12. 2025. u 16:53
NIKO IZ SRBIJE NEĆE IĆI U BRISEL PRVI PUT U 14 GODINA Vučić: Štitim interese naše zemlje, sprema se veliki sukob
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra neće otići u Brisel na samit EU-Zapadni Balkan jer smatra da mora da štiti interese Srbije i dodao da će Srbija svakako nastaviti evropskim putem.
16. 12. 2025. u 19:58
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)