BAKLAVA ŠTRUDLICE – očaravajuća starinska tradicionalna poslastica
Jedan od onih starih, proverenih recepata koji su nam ostavljeni generacijama unazad, da nas povezuju s prošlošću i raduju buduće trenutke. Baklava štrudlice, dragulji ukusa koji spajaju kvasno pecivo i nadev sličan baklavi, oduševljavajuće su ukusne i bogate tradicijom. Ovaj recept je poput mosta između vekova, omogućavajući nam da se posladimo i gostimo još mnogo generacija. Sa video-uputstvom korak po korak, ove starinske poslastice postaju dostupne svima koji žele da se upuste u magični kulinarski doživljaj.

Foto: Jutjub/Printskrin
Vreme pripreme:
oko 120 minuta
Sastojci:
Za testo:
- 300 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 25 g svežeg ili 7-8 g suvog kvasca
- 500 g mekog brašna + malo za premesu
- 30 + 20 ml ulja
Za nadev:
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 200 g margarina ili maslaca
Za sirup:
- 400 g šećera
- 300 ml vode
- sok od pola limuna
Priprema:
- 1. Prvo pripremite sirup. U šerpu stavite šećer i vodu, stavite na vatru i pustite da provri. Kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, a zatim dodajte sok od limuna. Sklonite sa vatre i ostavite da se sirup hladi.
- 2. U mlaku vodu stavite kvasac i kašiku šećera. Ostavite da kvasac odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao.
- 3. U posudu za mešenje sipajte 500 g brašna i dodajte malo soli. Dodajte nadošao kvasac i 30 ml ulja. Prvo promešajte varjačom, a zatim umesite testo rukom. Testo će biti lepljivo, ali ga zatim prelijte sa 20 ml ulja i mesite dok testo ne upije ulje.
- 4. Podelite testo na dva dela, oblikujte svaki deo u loptu i stavite ih u posudu za mešenje. Ostavite da odstoje 30 – 60 minuta.
- 5. U međuvremenu, pripremite nadev tako što ćete samleti orahe i pomešati ih sa šećerom. Otopite maslac, ali neka ne bude vruć.
- 6. Uzimajte jedan deo testa i razvijte ga u pravougaonik. Presecite ga na 4 dela i svaki deo premažite otopljenim maslacem, a zatim pospite nadevom. Uvijte svaki deo sa nadevom u štrudlicu i rukom ih malo razvucite da dobijete dužinu pleha za pečenje.
- 7. Poslažite prve 4 rolnice u podmazan pleh, pa ponovite isti postupak sa preostalim delom testa.
- 8. Isecite poslagane rolnice u plehu na željenu dužinu, premažite preostalim maslacem i po želji pospite komadićima oraha na svaku štrudlicu.
- 9. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa, pa stavite štrudlice da se peku. Pecite dok ne postanu rumene boje, otprilike 30 minuta.
- 10. Čim ih izvadite iz rerne, prelijte ih pripremljenim sirupom, ravnomerno pokrivajući svaku štrudlicu i posebno koncentrišući se na proreze između njih.
- 11. Ostavite štrudlice da se ohlade, a zatim poslužite i uživajte u ovim mekim i ukusnim starinskim poslasticama koje će vas oduševiti svakim zalogajem.
Preporučujemo

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)