JAFA KOLAČ: Sve generacije obožavaju ovu poslasticu, jeftina i brza a spremna za čas
Svi volimo jafa keks, a evo prilike da napravite i kolač.
Potrebno:
Za piškotu:
- 24 kašike šećera,
- 24 kašike mleka,
- 24 kašike brašna,
- 3 jajeta,
- 1 prašak za pecivo,
- 5 kašika ulja.
Za fil:
- 2 dl vode,
- 200 gr šećera,
- 3 kašike pekmeza od kajsije,
- 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).
Za glazuru:
- 100 gr čokolade za kuvanje,
- 4 kašike mleka,
- 4 kašike šećera,
- 2 kašike ulja.
Priprema:
U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.
U masu dodati brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom.
Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
Odsečene ivice kore će se iskoristiti za fil.
Priprema fila:
U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije pa još malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.
Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.
Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.
(Trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
TITOV SIN SE TUŽI SA HRVATSKOM: OZNA ga naterala da potpiše da se odriče nasledstva
IMANjE Josipa Broza Tita u Samoboru u Hrvatskoj, udaljeno samo kilometar od centra grada, nekada je bila jedna od njegovih privatnih rezidencija.
12. 01. 2025. u 20:00
Komentari (0)