FERERO TORTA: Osvaja na prvi zalogaj
Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Za kore:
- 450 g brašna
- 240 ml toplog mleka
- sok od 1/4 limuna
- 65 ga kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 10 g vanilin šećera
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 120 ml biljnog ulja
- 200 ml jake sveže skuvane kafe
- Za prvi fil:
- 4 jaja
- 300 grama šećera
- 90 ml vode
- prstohvat limunske kiseline
- 400 g putera na sobnoj temperaturi
- 3-4 kašike čokoladnog krema od lešnika
- 150 grama mlevenih lešnika
- Za drugi fil:
- 175 ml slatke pavlake
- 350 g čokoladnog namaza od lešnika
- 3 podloge za vafle (oblanda) isečene na veličinu torte
- 70 ml krema 30%
- 100 ml crne čokolade
Priprema:
U mlako mleko iscedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosejte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lepo umešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomešali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Testo podelite na 2 dela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.
Za fil razdvojite žumanca od belanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez mešanja. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu penasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smesu umešajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lešnika.
Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dela po širini. Dobićete ukupno 4 kore.
Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.
Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mleveni lešnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lešnicima i ferero čokoladicama.
(stvarukusa/mondo)
Preporučujemo

NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36

ŠLAG TORTA: Brza i ukusna torta bez pečenja, gotova za 20 minuta
06. 03. 2024. u 15:00

TORTA SA MAKOM I MALINAMA: Raskošna i kremasta, super za svečane prilike (VIDEO)
24. 01. 2024. u 15:00

RASKOMADAO TELA GEJ PARA, GLAVE STAVIO U ZAMRZIVAČ: Poroti se smučilo zbog monstruoznog snimka, jedan nije došao na suđenje (FOTO)
KOLUMBIJSKI državljanin Jostin Andres Moskera (35) proglašen je krivim za dvostruko ubistvo u slučaju koji je šokirao britansku javnost.
21. 07. 2025. u 18:43

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)