FERERO TORTA: Osvaja na prvi zalogaj
Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Za kore:
- 450 g brašna
- 240 ml toplog mleka
- sok od 1/4 limuna
- 65 ga kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 10 g vanilin šećera
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 120 ml biljnog ulja
- 200 ml jake sveže skuvane kafe
- Za prvi fil:
- 4 jaja
- 300 grama šećera
- 90 ml vode
- prstohvat limunske kiseline
- 400 g putera na sobnoj temperaturi
- 3-4 kašike čokoladnog krema od lešnika
- 150 grama mlevenih lešnika
- Za drugi fil:
- 175 ml slatke pavlake
- 350 g čokoladnog namaza od lešnika
- 3 podloge za vafle (oblanda) isečene na veličinu torte
- 70 ml krema 30%
- 100 ml crne čokolade
Priprema:
U mlako mleko iscedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosejte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lepo umešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomešali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Testo podelite na 2 dela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.
Za fil razdvojite žumanca od belanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez mešanja. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu penasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smesu umešajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lešnika.
Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dela po širini. Dobićete ukupno 4 kore.
Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.
Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mleveni lešnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lešnicima i ferero čokoladicama.
(stvarukusa/mondo)
Preporučujemo
NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36
ŠLAG TORTA: Brza i ukusna torta bez pečenja, gotova za 20 minuta
06. 03. 2024. u 15:00
TORTA SA MAKOM I MALINAMA: Raskošna i kremasta, super za svečane prilike (VIDEO)
24. 01. 2024. u 15:00
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)