IDEALNA POSLAASTICA ZA SUTRAŠNJI ĐURĐEVDAN: Domaći išleri - Tope se u ustima
Što duže stoje, to su lepši. Nijedna slava, pa ni Đurđevdan nije mogla da prođe bez poslastica sa čokoladom, a išleri su, čini se, prednjačili, jer su i lepi “na oko” i mogu dugo da stoje.
Foto: Shutterstock
Zbog toga su i uspeli da opstanu, pa je recept za njih i danas jedan od najpopularnijih i najtraženijih.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 300 g putera
- 120 g pečenih lešnika
- 200 g brašna
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g šećera u prahu
- 120 g kristal-šećera
Priprema:
U posudu stavite 100 grama šećera u prahu i 180 grama putera koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jedno žumance i nastavite da mutite da se sastojci lepo sjedine. U smesu dodajte 100 grama pečenih mlevenih lešnika, a onda i brašno i umesite testo.
Testo za išlere prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Nećete pogrešiti ni ako testo stoji preko noći u frižideru - to će pomoći da se lepše ispeče.
U posudi za kuvanje na pari razbijte dva cela jajeta, dodajte 120 grama kristal-šećera i umutite, pa dodajte 75 grama izlomljene crne čokolade i stavite na ringlu da se kuva. Fil je gotov kad varjačom povučete po dnu posude u kojoj se fil kuva i varjača ostavi trag.
Tad skinite posudu sa filom sa ringle, odmah dodajte puter i mutite, pa ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Nemojte da strahujete da će fil za išlere početi da curi, jer ste ubacili puter u vruć fil - on će, zapravo, dobiti svilenkastu teksturu kad odstoji preko noći i biće savršen za spajanje išlera.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medaljončiće i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju nežnu braon boju. Vodite računa da ih ne prepečete, jer je testo za biskvit veoma osetljivo.
Kad se biskvit ohladi, prebacite ohlađeni fil u dresir-kesu i istisnite manju količinu na jedan medaljončić, pa ga preklopite drugim. Tako utrošite sve biskvite i fil.
U šerpici rastopite preostalih 75 grama čokolade za kuvanje, dodajte malo ulja da bi glazura bila sjajnija, pa svaki išler vrhom umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da odstoji dok se glazura ne stegne.
(ona)
Preporučujemo
NIKO IZ SRBIJE NEĆE IĆI U BRISEL PRVI PUT U 14 GODINA Vučić: Štitim interese naše zemlje, sprema se veliki sukob
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra neće otići u Brisel na samit EU-Zapadni Balkan jer smatra da mora da štiti interese Srbije i dodao da će Srbija svakako nastaviti evropskim putem.
16. 12. 2025. u 19:58
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
"Sinovi i kćeri nacije, spremite se za BORBU, Ruska tvrda MOĆ raste!" General uputio alarmantno upozorenje
RIZIK da bi Rusija mogla da napadne Veliku Britaniju raste, a "sinovi i kćeri" nacije moraju biti spremni za borbu, rekao je komandant britanskih oružanih snaga.
16. 12. 2025. u 11:42
Komentari (0)