KOLAČ SA BRESKVAMA: Lagana poslastica koja se ne peče i pravi je izbor za tople dane
Kremast i osvežavajući, ovaj kolač sa breskvama treba dobro da se ohladi. Pravi se sa slatkom pavlakom i breskvama. Sočan je i lagan.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 srednje breskve, seckane
- sok od 1/2 limuna
- 95 g šećera
- 8 graham krekera
- 200 g slanih pereca
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- 6 kašika putera, rastopljenog
- 90 ml slatke pavlake
- 230 g krem sira, omekšanog
- 30 g grčkog jogurta
- 1 vanilin šećer
- 2 srednje breskve za ukrašavanje
- 2 kašike meda, za ukrašavanje
Priprema:
U malom loncu na srednjoj vatri kuvajte breskve, limunov sok i 2 kašike šećera, često mešajući, dok breskve ne počnu da se razgrađuju, ali zadrže oblik i tečnost postane poput sirupa, 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu, izmrvite krekere i perece, i prebacite u srednju posudu. Dodajte cimet, veliki prstohvat soli i dve kašike šećera i promešajte da se sjedine. Dodajte puter i dobro izmešajte. Utisnite patišpanj u pleh. Ostavite u frižideru dok ne završite fil. Mikserom umutite slatku pavlaku. Prebacite u drugu posudu. U istoj posudi za mućenje slatke pavlake, umutite krem sir i jogurt dok ne postanu glatki. Dodajte preostali šećer i mutite dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli i umutite, a potom sve umutite sa šlagom, dok se ne sjedini. Umešajte i kuvane breskve.
Sipajte fil preko patišpanja u ravnomernom sloju. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Servirajte kolač sa breskvama i medom.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLATKI GREH: Nema kremastijeg i ukusnijeg kolača, a sprema se očas posla
30. 05. 2024. u 15:00

LENjA PITA SA TREŠNjAMA: Spremite ukusan kolač po tradicionalnom receptu
05. 06. 2024. u 15:00

KOLAČ SEDMO NEBO: Kad ga probate, biće vam jasno zašto se tako zove
24. 05. 2024. u 17:30

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)