NEODOLJIVA BEOGRAĐANKA: Čokoladna torta sa jabukama, rapsodija ukusa koju niko ne odbija
VIŠE deserta je nazvano Beograđanka, ali je svakako najpoznatija ova sa čokoladom i jabukama. Uplovite u čaroliju mirisa i ukusa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
- 4 žumanceta
- 200 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 200 grama šećera
- 150 mililitara ulja
- 200 mililitara mleka
Za fil
- 4 belanca
- 200 grama šećera
- 7 jabuka
- 1 kašika griza
Za glazuru
- 100 grama čokolade po izboru
- 50 mililitara slatke pavlake
Priprema:
Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.
Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza. Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom. Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite da se dopeče još 20-30 minuta. Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu.
Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

OMILjENI SLATKIŠ PRINCA VILIJAMA I KEJT MIDLTON: Čokoladna torta koja se ne peče
15. 08. 2024. u 10:52

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)