KREMASTA, HRSKAVIH KORICA, PRAVI RAJ ZA NEPCA: Čuvena torta marlenka, kao iz reklame (VIDEO)

Novosti online

21. 10. 2024. u 08:00

TORTA marlenka poznata je u celom svetu.

КРЕМАСТА, ХРСКАВИХ КОРИЦА, ПРАВИ РАЈ ЗА НЕПЦА: Чувена торта марленка, као из рекламе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub/Video Ricetta

U Rusiji je zovu medovik, jer je prave sa domaćim medom. Mi vam donosimo recept za malo drugačiju, ali ništa manje ukusnu verziju.

Sastojci:

Za kore:

500 g običnog brašna
100 g maslaca
3 kašike domaćeg meda
200 g šećera u prahu
1 ravna kašika sode bikarbone
1 kašičica sirćeta
2 jajeta

Za fil:

370 ml kondenzovanog mleka kuvanog u konzervi u šerpi sa vodom

220 g maslaca
450 ml mleka
2 kašike kristal šećera
1 instant puding od vanile
šaka seckanih oraha i crne čokolade

Recept za tortu marlenku:

Kako biste napravili tortu stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri dok se potpuno ne otopi, mešajući povremeno. U smesu dodajte kašiku sode bikarbone prethodno pokašane i promešane sa kašičicom sirćeta. Nakon dodavanja sode sa sirćetom nastavite da mešate na blagoj temperaturi. Smesu kuvajte dok ne dobije tamnonarandžastu boju, a potom skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.

Nakon toga postepeno sipajte brašno, dok sve ne umešate. Dok možete mešajte kašikom, a kad se stvrdne mesite rukom na pobrašnjenoj radnoj površini. Toplo testo podelite na šest jednakih delova, pa svaki deo tanko razvaljajte na oko 2 mm i to u veličini pleha. Pleh obložite papirom za pečenje na kome će biti testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Svaku koru pecite na 180 stepeni i to 4 do 5 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pleha i ostavite na radnoj površini da se ohlade.

Kako bite napravili fil prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Ohlađeno karamelizovano kondenzovano mleko pomešajte sa maslacem pa ga kašiku po kašiku dodajte u puding i promešajte. Na svaku koru stavite do dve kašike fila, rasporedite i ređajte kore jednu na drugu. Na kraju razmažite po površini ostatak fila i pospite orasima, pa napravite šare od topljene čokolade. Ostavite da odstoji celu noć u frižideru pa servirajte.

(stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OPREZNO! IGRAMO PROTIV TIMA KOJI JE... Sferopulos zna šta Zvezdu čeka protiv Budućnosti u Podgorici