RECEPT ZA RAFAELO ROLAT: Neodoljiva poslastica budi sva čula, kao stvorena za slavsku trpezu

Jovana Vasić

19. 01. 2025. u 15:00

Klasik među kolačima i provereno dobar spoj čokolade i kokosa - nema mesta za greške.

РЕЦЕПТ ЗА РАФАЕЛО РОЛАТ: Неодољива посластица буди сва чула, као створена за славску трпезу

Foto: Profimedia

Sastojci:

Za čokoladne kore:
  • Jaja 4
  • Šećer 100 g
  • Brašno 100 g
  • Kakao 30 g
  • Prašak za pecivo 1 kašičica
  • So prstohvat

Za beli krem od kokosa:

  • Mleko 400 ml
  • Šećer 100 g
  • Gustin 50 g
  • Kokos 100 g
  • Maslac 200 g
  • Vanilin šećer 1 kesica

Priprema:

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, ili dok kora ne bude pečena (proverite čačkalicom). Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i odmah je prebacite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu. Urolajte koru zajedno sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

U šerpi zagrejte 300 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom dok ne provri. U preostalih 100 ml mleka razmutite gustin dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ovu smesu u provrelo mleko, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kokos. Dobro izmešajte i ostavite da se smesa potpuno ohladi. Kada se smesa ohladi, umutite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim ga postepeno dodajte u smesu sa kokosom, mešajući dok ne dobijete gladak krem.

Pažljivo odmotajte ohlađenu čokoladnu koru i ravnomerno nanesite beli krem od kokosa preko cele površine. Ponovo urolajte koru, ovaj put bez krpe, formirajući rolat. Umotajte rolat u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stegne. Pre serviranja, po želji pospite rolat šećerom u prahu ili prelijte čokoladnim prelivom. Isecite rolat na kriške i poslužite.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REČI KOJE TERAJU SUZE NA OČI! Trener Voriorsa: Svakog dana mislim na Dejana Milojevića