LENJINGRADSKI KOLAČ: Starinski desert koji obara s nogu
Lenjingradski kolači poput deserta sa dvorova, prepuni finog vanila krema.

Foto: prt scr / yt/ prostorecept
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 150 g brašna
- 4-5 jaja
- 100 g putera
- prstohvat soli
- 500 g lisnatog testa bez kvasca
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 jaja
- 500 ml mleka
- 170 g šećera
- 40 g brašna
- 8 g vanilin šećera
- 1/2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.
Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili.
Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČOKOLADNI SAN: Recept za fantastičan kolač koji je toliko sočan da neće dočekati jutro
16. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

KOLAČ LEDENO BRDO: Fenomenalni kremasti dezert, topi se u ustima (VIDEO)
15. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

VAZDUŠASTE, MEKANE, PRAVE SE BRZO I LAKO: Turske kape - Kolač za koji su vam dovoljna dva jaja
11. 02. 2025. u 15:50Jovana Vasić

VAJKREM KOLAČ: Nema kremastijeg i ukusnijeg, topi se u ustima (VIDEO)
16. 02. 2025. u 12:00Novosti online

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)