SAVRŠENA POSLASTICA ZA LJUBITELJE PISTAĆA: Kremasta, sočna i puna bogatog ukusa
Ako ste ljubitelj pistaća, ovaj kolač će vas oduševiti! Kombinacija mekanog, vazdušastog biskvita sa hrskavim pistaćima, natopljenog aromatičnim pistać mlekom i prekrivenog bogatom kremastom glazurom, stvara desert kojem je teško odoleti.

Foto: Printscreen/Youtube/Easy Quick Recipes
Sastojci:
Za biskvit:
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 100 g seckanih pistaća
- 175 g šećera
- pola šolje jogurta
- 120 ml ulja
- 360 ml mleka
- 1 kašičica sirćeta
Za mleko:
- 100 g pistać krema
- 240 ml toplog mleka
- 80 g kondenzovanog mleka
Za preliv:
- 100 g pistać krema
- 100 g krem sira
- 80 g kondenzovanog mleka
Priprema:
U velikoj činiji prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte seckane pistaće i promešajte. U drugoj činiji umutite šećer, jogurt, biljno ulje i mleko. Dodajte sirće i lagano promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jogurtom i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte smesu u podmazan pleh dimenzija 20x20 cm. Zagrejte rernu na 170°C. Pecite kolač 40-50 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu 10 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
U šerpici zagrejte mleko dok ne postane toplo (ne sme da proključa). Dodajte pistać krem i kondenzovano mleko, pa dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač izbockajte viljuškom ili čačkalicom i prelijte pistać mlekom. Ostavite da upije 10-15 minuta.
U činiji sjedinite pistać krem, krem sir i kondenzovano mleko. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
Ravnomerno rasporedite preliv preko kolača. Po želji, kolač možete ukrasiti dodatnim seckanim pistaćima ili rendanom belom čokoladom. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre sečenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.
(stvarukusa)
Preporučujemo

PLAZMA KUGLICE PRELIVENE ČOKOLADOM: Poslastica puna ukusa koja se jede u jednom zalogaju
16. 01. 2025. u 11:00Novosti online

KOLAČ MAČIJE OČI: Jedan od najukusnijih kolača sa bananom (VIDEO)
28. 11. 2024. u 13:00

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

TO JE GLAVNI IZVOR PRIHODA: Evo čega Toni nije hteo da se odrekne nakon razvoda od Dragane
DRAGANA je ostala vlasnica televizije i dvorca u Beču.
03. 07. 2025. u 08:04
Komentari (0)