POSNA ČOKOLADNA TORTA: Uživajte u sočnim i neodoljivim zalogajima

Jovana Vasić

11. 03. 2025. u 11:00

Posna čokoladna torta se pravi bez mleka i jaja, i sa biljnim puterom i džemom. Ova posna čokoladna torta je prekrivena prelepim svilenkastim prelivom.

ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 1 kašika mlevenih čia semenki
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica instant kafe u prahu
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 150 g veganskog putera, otopljenog
  • 175 g šećera
  • 35 g kakao praha
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 200 g crne čokolade
  • biljna pavlaka za kuvanje
  • džem od šljiva

Za fil:

  • 90 g veganskog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika nezaslađenog sojinog mleka
  • 2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog
  • 180 g šećera u prahu, prosejanog
  • 6 kašika džema od šljiva

Priprema:

Za posnu čokoladnu tortu zagrejte rernu na 160°C. Obložite dno i stranice kalupa za torte papirom za pečenje. U velikom vrču umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu i otopljeni biljni puter. Ostavite na stranu 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru smesu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta dok ne postane elastičan na dodir i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku za hlađenje na sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Za preliv torte stavite sve sastojke poput džema od šljiva u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite na hladnom mestu dok ne počne da se steže. Da biste je brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut ali tako da ne postane previše čvrsto - kada izvadite kašiku i nežno pustite da malo preliva padne na mešavinu. Za fil koristite električni mikser da umutite namaz. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta.

Oštrim nožem isecite ohlađeni patišpanj na 3 sloja. Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom fila, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte, a zatim ih prebacite na tanjir za serviranje. Razmažite preliv po stranama tako da budu dobro pokrivene, a zatim nagomilajte ostatak preliva na vrhu. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za rezanje.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Yandex Srbija uvodi praćenje javnog prevoza uživo u Beogradu