TORTA SA BANANAMA I ČOKOLADOM: Neodoljivo kremasta poslastica koju svi vole
Mlečna torta sa bananama i čokoladom je poput sna za sladokusce sa savršenom kombinacijom ukusa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za patišpanj:
- 2 zrele banane, zgnječene
- 360 g brašna
- 240 g šećera
- 120 g nezaslađenog kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 240 ml mleka
- 2 velika jajeta
- 120 g neslanog putera, rastopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za mlečni fil:
- 300 ml punomasnog mleka
- 60 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Za čokoladni ganaš:
- 115 g poluslatke čokolade, seckane
- 120 g slatke pavlake
- 1 kašika neslanog putera
Priprema:
Kako biste napravili ovu čokoladnu tortu, zagrejte rernu na 175 °C i pripremite kalup za pečenje. U činiji umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter, zgnječene banane i vanilin ekstrakt, dok smesa ne postane glatka. Postepeno mešajte mokre sastojke u suve, dok se ne sjedine. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i pecite 25-30 minuta dok čačkalica ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi.
Napravite mešavinu mleka, tako što ćete u maloj šerpi da zagrejte punomasno mleko i zaslađeno kondenzovano mleko na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Natopite tortu - probušite rupe po celoj ohlađenoj torti viljuškom. Polako prelijte tortu toplom mlečnom mešavinom, ostavite da se upije oko 10 minuta. Pripremite ganaš zagrejte slatku pavlaku u šerpi dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, dodajte seckanu čokoladu i puter, pa mešajte dok ne postane glatka. Ostavite ganaš da se malo ohladi, pa ga ravnomerno prelijte preko natopljenog kolača. Ostavite da se ganaš stegne pa servirajte.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TORTA MONAHINjINA TAJNA: Dezert koji ćete odmah poželiti da probate
27. 01. 2025. u 12:00Novosti online

TORTA" NEVERNA ŽENA": Slatkiš koji morate da probate (VIDEO)
01. 01. 2025. u 15:51Novosti online

FENOMENALNA KEKS TORTA: Ukus koji mnogi obožavaju
30. 12. 2024. u 11:00Novosti online

PESAK TORTA - DOSTOJNA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Slatka i neodoljiva, a sprema se brzo, lako i bez pečenja
24. 12. 2024. u 11:00Novosti online

VELIKA BITKA ZA SUDžU: Ruski specijalci iznenadili Ukrajince, iskaču iz gasovoda (FOTO/VIDEO)
RUSIJA je danas pokrenula napad na grad Sudžu u okviru velike ofanzive sa ciljem potiskivanja ukrajinskih snaga iz zapadnog dela ruske Kurske oblasti, objavili su proruski vojni blogeri.
09. 03. 2025. u 12:27

VUČIĆ OTKRIO VEZE USAID-A I CRTE: Organizacija "Da smradovi odu" dobijala 190.000 evra, biće još mnogo iznenađenja narednih dana
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je u Kovinu završne radove na gradskom kupalištu ''Šljunkara'' i tom prilikom otkrio da je organizacija USAID plaćala 190 hiljada evra preko CRTE organizaciji koja se zove "Da smradovi odu".
09. 03. 2025. u 11:56 >> 13:15

"SVI ME PITAJU KAKO SE ZOVAM SANjA I NOSIM HIDžAB" Nikad ne kaže da je promenila veru, iako je rođena u pravoslavnoj porodici
SANjA Domuz Sadiković sa ponosom nosi hidžab, smatrajući ga svojom ispunjenom obavezom. Islam je, kako kaže, prihvatila jer se u njemu pronašla, ne smatrajući da je promenila veru, već da je tek tada stekla svoju prvu istinsku duhovnu pripadnost.
09. 03. 2025. u 10:41
Komentari (0)