BANANA ČIZKEJK: Savršena poslastica, koju morate da probate

Jovana Vasić

15. 03. 2025. u 12:00

Delikatna ravnoteža i teksture ukusa su neverovatne u ovom desertu. Slatkoća i sol koji se savršeno slažu je ono što čini čizkejk tako jedinstvenim i glavni je razlog popularnosti famoznog kolača od sira.

БАНАНА ЧИЗКЕЈК: Савршена посластица, коју морате да пробате

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 1 kašičica cimeta
  • 4 veće banane
  • 60 ml ulja
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanilinog šećera
  • 200 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli

Za fil:

  • kesica želatina
  • 900 g neslanog krem sira
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanilinog šećera
  • 250 ml mleka

Dekoracija:

  • banana
  • cimet

Priprema:

Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati šećer, vanilin šećer i mutiti dok se šećer lepo ne otopi.

Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet.

Smesu izliti u okrugli kalup kome se stranica skida. Peći u već zagrejanoj rerni na 160 stepeni Celzijusa, oko 30-40 minuta.

Neslani krem sir sipati u posudu za mućenje, dodati šećer i vanilin šećer. Mikserom polako umutiti smesu. U malo mlakog mleka dodati želatin i pustiti 5-10 minuta da bubri.

Kada je želatin nabubrio, dodati ga preostalom mleku. Mleko zatim postepeno dodati smesi od krem sira i mutiti mikserom dok se smesa ne sjedini. Fil prelijte preko ispečene i ohlađene kore.

Ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se smesa lepo rashladi. Skloniti obruč sa kalupa. Ohlađen kolač isecite i dekorišete cimetom i kolutovima banane.

Uživajte u predivnom ukusu!

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIN BIVŠEG SRPSKOG FUDBALERA PAO SA VIŠE OD TRI TONE DROGE! Nema dalje od ovoga, ovo je Liga šampiona!