RAJSKI KOLAČ: Idealan za ljubitelje čokolade, a ukus je više nego rajski
Ovaj kolač s pravom nosi tako pretenciozni naziv.

Foto: Jutjub/Printskrin/Igy the cook
Sastojci:
Za fil:
- 250 g čokolade za kuvanje,
- 200 g čvrste lešnjak – nougat kreme,
- 7,5 dl slatke pavlake,
- 120 g naseckanih lešnika
Za biskvit:
- 3 jaja,
- 3 kašike hladne vode,
- 100 g šećera,
- 500 g brašna,
- 150 g kakaoa,
- 1 prašak za pecivo,
- 250 g gustina
Za dekoraciju:
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Fil: Narežite nugat i čokoladu za kuvanje. U šerpi zagrejte slatku pavlaku (ne pustite da proključa), sklonite sa šporeta, dodajte narezani nugat i čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata da se ohladi. Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru. U tiganju bez masnoće propržite seckane lešnike dok ne dobiju zlatno braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi.
Biskvit: Zagrejte rernu na 175 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Učvrstite belanca sa 3 kašike hladne vode. Polako dodajte šećer, neprestano mešajući. U mešavinu belanaca dodajte jedno po jedno žumance. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kremu i prosijati kroz sitno sito. Postepeno dodavati u smesu od jaja i pažljivo mešati ručnim mikserom. Posudu za pečenje 20 k 30 – 35 cm obložite papirom za pečenje, istresite testo, poravnajte i stavite u rernu na 20 minuta. Pečenu tortu ostaviti u isključenoj, otvorenoj rerni oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojite ivice i ostavite na rešetki da se ohladi. Hladan kolač protresite, prepolovite po dužini, da dobijete dva biskvita. Oštrim dugim nožem odvojite papir od donjeg keksa i vratite jedan keks u posudu za pečenje.
Sada možete završiti fil. U ohlađenu mešavinu kajmaka i čokolade dodati tostirane lešnike i mikserom mešati dok ne postane polučvrsta. Da krema bude brža, činiju sa kremom stavite u hladnu vodu sa kockicama leda. Na kraju premazati 2/3 kreme na biskvit, poravnati, prekriti drugim biskvitom i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i posuti kakao prahom.
(trpeza)
Preporučujemo

JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Najukusnija starinska poslastica, koja je bila nezaobilazana na trpezi (VIDEO)
26. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

ČOKOLADNE LEDENE KOCKE: Čokoladnija i ukusnija verzija poznate poslastice
25. 02. 2025. u 08:00Jovana Vasić

BRZI KOLAČ SA JABUKAMA KOJI SVIMA USPEVA: Napravite ukusnu poslasticu i obradujte ukućane
19. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

RASPOREĐENO 110.000 VOJNIKA, RUSI KREĆU U ZAVRŠNI UDAR NA POKROVSK: "Sa time bi mogli zauzeti srednje veliku evropsku državu"
RUSIJA ne pokazuje znakove povlačenja u ratu protiv Ukrajine. Naprotiv, Moskva je pojačala dalekometne udare na ukrajinske gradove i napade duž cele linije fronta. Vojni stručnjaci ističu da je ruska strana usvojila nove taktike, oslanjajući se na masovnu upotrebu dronova i malih diverzantskih jedinica, piše The New York Times.
10. 08. 2025. u 20:18

EVO KO JE TROSTRUKI UBICA IZ GNjILANA: Bio u društvu sa Kurtijem, Osmanijevom i Haradinajem
TRI osobe su ubijene, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila danas u Gnjilanu, dok je osumnjičeni napadač u bekstvu, prenela je Koha. Bolnica u Gnjilanu saopštila je da je na licu mesta konstatovana jedna smrt, a da su dve osobe prebačene u Urgentni centar bez znakova života.
10. 08. 2025. u 18:11

Ovako izgleda kuća Milana Borjana koja je demolirana: Lopov odneo i snimač video nadzora (FOTO)
"HVALA policiji grada Beograda na brzoj reakciji i sjajnom odnosu prema poslu."
11. 08. 2025. u 09:52
Komentari (0)