POSNI JAFA KOLAČ: Poslastica koju sve generacije obožavaju

Новости онлине

26. 03. 2025. u 11:30

Dani Velikog posta uveliko traju, a domaćice su iz dana u dan u potrazi za receptima ukusnih jela i poslastica, koja se spremaju bez mleka, jaja i drugih mrsnih sastojaka.

ПОСНИ ЈАФА КОЛАЧ: Посластица коју све генерације обожавају

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste i vi među njima onda će vas ovaj recept definitivno oduševiti. U pitanju je čuveni jafa kolač u posnoj verziji. Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ni komplikovanih, niti skupih sastojaka.

 

Sastojci:

  • pola kilograma brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • sok od jedne pomorandže
  • sok od jednog limuna
  • 250 ml mlake vode
  • 80 grama šećera
  • 150 grama posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 cela pomorandža
  • 1 šaka seckanih badema ili oraha
  • džem od kajsije

Priprema:

U posudu stavite džem, šećer i umutite mikserom lagano dodavajući vodu. Potom dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.

Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom,  i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.

Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ŠTA JE POTREBNO PARTIZANU ZA PLEJ-IN: Pariz trijumfom nad aktuelnim šampionom Evrope sveo šanse crno-belih za doigravanje na mininmum