MAĐARSKA DOBOŠ TORTA: Savršena poslastica za svaku priliku, budi nostalgiju

Новости онлине

09. 04. 2025. u 14:30

Ova torta poreklom je iz Mađarske, a poznata je po puterastim korama i filu. Izuzetno bogatog i raskošnog ukusa, doboš torta je idealna za posluživanje u svečanim prilikama.

МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

  • Jaja 10 komada
  • Šećer 250 g
  • Brašno 250 g
  • Vanilin šećer 1 kašičica
  • So prstohvat

Za fil:

  • Jaja 6 komada
  • Šećer 300 g
  • Puter 300 g
  • Čokolada za kuvanje 150 g
  • Vanilin šećer 1 kašičica

Za karamel glazuru:

  • Šećer 200 g
  • Limunov sok 1 kašika
  • Puter 1 kašika

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite 6 okruglih kalupa za pečenje (ili pecite kore jednu po jednu). Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Postepeno dodajte brašno u smesu sa žumancima, mešajući lagano. Na kraju, pažljivo umešajte sneg od belanaca u smesu sa žumancima. Podelite smesu na 6 jednakih delova i pecite svaku koru posebno u pripremljenim kalupima, oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe. Ostavite kore da se ohlade.

Na pari umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane gusta i svetla. Dodajte čokoladu za kuvanje i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smesu da se ohladi. Umutite puter sa vanilin šećerom dok ne postane penast, zatim postepeno dodajte ohlađenu smesu sa čokoladom, mešajući dok ne dobijete gladak krem.

U šerpi otopite šećer sa limunovim sokom na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno smeđi karamel. Dodajte puter i brzo mešajte dok se ne otopi. Brzo prelijte karamel preko jedne od kora i ravnomerno ga rasporedite. Pre nego što se karamel potpuno stvrdne, nožem premazanim puterom označite parčiće (da biste kasnije lakše sekli tortu).

Na tanjir za serviranje stavite prvu koru i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa svim korama, osim one sa karamelom. Na kraju, stavite karamel koru na vrh torte. Premažite stranice torte preostalim filom i ukrasite po želji.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VAM SMETA, IGRAJTE ŠAH: Aleksandar Zverev oštro kritikovan od strane selektora Argentine