HILANDARSKA TORTA: Kraljica čokoladnih poslastica sa Svete Gore, kremasta i preukusna

Новости онлине

10. 04. 2025. u 10:00

Recept je veoma star, a dobvija se poslastica koja se ne odbija.

ХИЛАНДАРСКА ТОРТА: Краљица чоколадних посластица са Свете Горе, кремаста и преукусна

Foto: Shutterstock

Sastojci:

15 jaja

Za koru:

  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaa

Za fil:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 125 g putera
  • 5 kašika šećera

Za dekoraciju:

  • 50 g mlevenih oraha
  • malo rendane crne ili bele čokolade
  • čokoladni ukrasi

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi 10 jaja sa šećerom umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i kakao pa sjedinite varjačom. U pleh obložen pek papirom preručite smesu. Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Puter sa izlomljenom čokoladom otopite na pari. Od preostalih jaja  odvojite balanca od žumanca. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Zasebno, umutite žumanca pa dodajte otopljenu čokoladu sa puterom. Umutite. Dodajte belanca pa mutite. Ostavite fil u frižideru da se stegne. Koru podelite na dva dela, da dobijete dve. Prvu koru premažite filom. Stavite preko drugu koru. Premažite filom celu tortu. Nanesite mlevene orahe sa strane torte, i po krajevima gornje površine.  Belom čokoladom i ukrasima dekorišite sredinu torte.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČISTKA U REALU: Modrić napušta Madrid, još dva imena na spisku?