MOHITO TORTA: Očaravajuća poslastica neodoljivog ukusa

Jovana Vasić

28. 04. 2025. u 13:00

Mohito torta je kremasta, osvežavajuća i savršena za sve proslave.

МОХИТО ТОРТА: Очаравајућа посластица неодољивог укуса

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 260 g žutog šećera
  • 120 g rastopljenog putera, ohlađenog na sobnu temperaturu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 260 g običnog brašna

Mohito šećerni sirup:

  • 150 g muskovado šećera
  • 4 limete, 2 tanko isečene za vrh torte
  • 75 ml belog ruma
  • šaku nane, isečene na sitne komade

Za krem od limete:

  • 200 g putera sobne temperature
  • 400 g šećera u prahu, prosejanog
  • ½ kašičice ili 1 kašičica paste od vanile
  • vanilin ekstrakt
  • rendana korica i sok 2 limete

Priprema:

Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite sirup, stavite šećer, 40 ml vode, sok od limete i beli rum u malu tepsiju. Kuvajte na laganoj vatri da se šećer rastvori, pa nakon toga kuvajte još 1 minut. Sklonite sa ringle, dodajte koricu limete i listiće nane, pa promešajte. Ostavite da se sirup ohladi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ukusi spojili.

Zagrejte rernu na 200 C. Maslacem premažite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. U metalnoj ili staklenoj posudi lagano umutite jaja, zatim dodajte šećer i ponovo lagano umutite. Stavite posudu na tiganj sa tek prokuvanom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu. Mutite mikserom 10 minuta dok se smesa ne zgusne i ne utrostruči zapreminu.

Dodajte puter i ekstrakt vanile, pazeći da ne izbacite vazduh iz testa. Dodajte brašno u tri serije tako što ćete ga prosejati na testo, a zatim ga umešati. Sipajte testo u kalupe i poravnajte vrh. Pecite 15 minuta dok malo ne porumeni na vrhu.

Ostavite kalupe da se ohlade 5 minuta, a zatim prebacite patišpanje na žicu da se hladi. Kada se ohladi, procedite mohito sirup i obilno ga premažite četkom za kolače po vrhovima patišpanja, ponavljajući svakih nekoliko minuta dok ne potrošite dve trećine sirupa.

Da napravite glazuru od putera, umutite puter dok ne postane glatko, a zatim umutite šećer u prahu, vanilu, sok i koricu limete. Dodajte još šećera u prahu ako je potrebno. Nanesite tanak sloj glazure preko prvog patišpanja, a zatim stavite drugi preko njega. Zagladite ostatak glazure preko torte, počevši od vrha, a zatim sa strane. Ukrasite kriškama limete i servirajte sa preostalim sirupom.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO DENVER U ŠOKU POSLE POBEDE! Zvezda kluba nije znala pravila, sad svi strepe od odluke NBA lige!