ŠTRUDLA SA MAKOM: Mirisna, mekana i puna ukusa (RECEPT)

Novosti online

26. 07. 2025. u 09:00

ŠTRUDLA sa makom je pravi klasik domaće kuhinje. Uz ovaj jednostavan recept, lako ćete napraviti poslasticu koja vraća u detinjstvo i mami osmehe.

ШТРУДЛА СА МАКОМ: Мирисна, мекана и пуна укуса (РЕЦЕПТ)

FOTO: Novosti

Testo

  • 200 ml mlakog
  • 200 ml mlake vode
  • 200 ml ulja
  • kockica svežeg kvasca
  • 800 gr  brašna 
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Fil

  • 600 gr mlevenog maka
  • 12 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 450 ml mleka

Za testo pomešajte mlako mleko sa mlakom vodom, dodajte kašičicu šećera i izmrvljen kvasac.

Ostavite da se kvasac aktivira, a u posebnu posudu u kojoj ćete umesiti testo sipajte brašno, kašičicu soli i kašičicu šećera.

Izmešajte, dodajte aktiviran kvasac i na kraju ulje. Sve lepo umesite, i ostavite da se testo udvostruči. Za to vreme napravite fil. U mleko dodajte šećer i vanil šećer, stavite da provri , sklonite sa ringle i dodajte mak.
Kuvajte koji minut na tihoj vatri dok se ne zgusne, i ostavite da se fil ohladi.

Nadošlo testo premesite, podelite na 4 dela i svaki deo oklagijom rastanjite u pravugaonik. Fil podelite na 4 dela, premažite preko testa, urolajte i stavite u prethodno nauljenu tepsiju.
Ostavite 10tak minuta da odmara, premažite žumancetom u koje ste dodali par kašika mleka i pecite u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAD SE PLOVI SRCEM, DRINA OSTAJE ČISTA: Fondacija Mozzart u velikoj eko-akciji na Drinskoj regati