RECEPT ZA KESTEN PIRE: Jesenji slatkiš koji nas uvek iznova oduševljava

V.N.

02. 10. 2025. u 20:32

MIRIS pečenog kestena malo koga može ostaviti ravnodušnim, a jedna od omiljenih poslastica mnogih jeste kesten pire.

РЕЦЕПТ ЗА КЕСТЕН ПИРЕ: Јесењи слаткиш који нас увек изнова одушевљава

Foto: Shutterstock

Sa dodatkom šlaga ovo je moćna poslastica u kojoj uživaju sve generacije. Evo kako da sami napravite domaći kesten pire.

Sastojci: 

1 kg neoljuštenih ili 600 g očišćenih kestena
200 ml vode
50 ml ruma
15 ml arome vanile
70g šećera

Priprema:

Kesten secite nožem oko 1 mm, i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati. Dodajte količinu vode da pokrije sav kesten. Malo posolite i kuvajte na srednjoj vatri. Kada voda provri, kuvajte još 20 minuta.

Izvadite kesten, ostavite da ohladi, pa ogulite. U šerpu sipajte 200 ml vode i dodajte šećer.

Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kada se šećer rastvori, u tečnost dodajte rum i aromu vanile i nastavite sa kuvanjem. Kada tečnost proključa, kuvajte još 3 - 5 minuta. Pustite da se ohladi.

Kesten stavite u blender i sameljite, dodajte tečnost, ali ne preterujte jer ne želite preretku smesu. Dobijeni pire procedite kroz cediljku u odabrane činije. Pospite komadićima čokolade ili narendajte.

Čuvajte u frižideru i ostavite da se hladi 2 sata.

(Republika)

BONUS VIDEO: ŠAMPIONI U FOKUSU: Strahinja Trivković diplomata znanja i sporta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE IZVESNIJI DIREKTAN MEGDAN RUSA I AMERIKANACA! Više nema nikakve dileme...