GRČKA TORTA KOJA SE PAMTI: Kremasti klasik za svaku svečanu trpezu

V.N.

28. 10. 2025. u 13:30

GRČKA torta je raskošna i kremasta poslastica koja spaja lagane orašaste kore i bogat, čokoladno–keksasti fil.

ГРЧКА ТОРТА КОЈА СЕ ПАМТИ: Кремасти класик за сваку свечану трпезу

Foto: Jutjub/Printskrin

Njen savršeno balansiran ukus, u kojem se prepliću mlečna i bela čokolada, daje joj prepoznatljivu punoću i eleganciju. Ova torta je idealna za praznike, rođendane ili kada želite desert koji oduševljava i izgledom i ukusom.

Vreme pripreme: oko 2 sata

Vreme pečenja: 15 minuta po kori
Težina pripreme: srednje zahtevna
Količina: za kalup prečnika 26 cm ili pravougaoni 23×25 cm

Sastojci

Kore (3 komada)

9 belanaca
9 kašika šećera
9 kašika mlevenog keksa
9 kašika mlevenih oraha

Fil

500 ml mleka
6 kašika brašna
3 kašike šećera
9 žumanaca
250 g margarina
120 g šećera u prahu
120 g izlomljenog keksa
100 g bele čokolade (sitno iseckane)
100 g mlečne čokolade (sitno iseckane)

Priprema

1. Pečenje kora

Uključite rernu na 180°C.

Umutite belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok masa ne postane sjajna i gusta.

Lagano umešajte mlevene orahe i mleveni keks.

Podelite smesu na tri jednaka dela.

Svaku koru pecite posebno, 12–15 minuta, u kalupu obloženom pek papirom.

Pečene kore pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.

2. Priprema fila

U manjoj posudi umutite žumanca, brašno i šećer, pa postepeno dodajte malo hladnog mleka da dobijete glatku smesu.

Ostatak mleka stavite da provri, zatim dodajte pripremljenu smesu i kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi.

Umutite margarin sa šećerom u prahu i sjedinite ga sa ohlađenim filom.

Dodajte izlomljen keks, seckanu belu i mlečnu čokoladu. Dobro promešajte da se sve poveže u bogat, kremast fil.

3. Filovanje torte

Na tacnu stavite prvu koru i premažite je trećinom fila.

Preko nje stavite drugu koru, ponovo premažite filom.

Završite trećom korom i nanesite ostatak fila preko i sa strane torte.

Poravnajte površinu i ukrasite po želji – rendanom čokoladom, mlevenim orasima ili šlagom.

4. Hlađenje i serviranje

Tortu stavite u frižider da se dobro stegne, najbolje preko noći. Seče se lako i zadržava oblik, a ukusi se savršeno sjedine.

Saveti za savršen rezultat

Ako želite bogatiji ukus, deo margarina možete zameniti maslacem.
Kore će biti mekše ako ih pre filovanja blago poprskate mlekom.
Umesto mlevenog keksa možete koristiti mlevenu plazmu za intenzivniji miris.
Po želji dodajte malo ruma ili vanile u fil za dodatnu aromu.

(Stil)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAKO SAM ULAZILA U INTIMNE ODNOSE I AVANTURE: Eva Ras otkrila najveću intimu - Majka je bila očajna, smatrala me šljamom