BAUNTI ŠTANGLICE: Prepoznatljiv, bogat ukus kokosa sa dodatkom keksa — savršena kombinacija!

Milena Tomasevic

28. 11. 2025. u 12:08

Keksasta podloga, mirisni beli fil od kokosa i nežna čokoladna ganaš glazura čine savršen slojeviti dezert koji izgleda prefinjeno, a priprema se bez mnogo truda.

БАУНТИ ШТАНГЛИЦЕ: Препознатљив, богат укус кокоса са додатком кекса — савршена комбинација!

FOTO: Novosti

Sastojci

Kora od keksa:
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 100 gr šećera u prahu
  • 20 gr kakao praha
  • 130 gr maslaca
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 80 ml mleka

Beli fil:

  • 150 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr maslaca
  • 200 gr zamene za mleko u prahu
  • 150 gr kokosa

Ganaš glazura:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 150 gr čokolade za kuvanje

Priprema

U činiji pomešati mleveni keks, šećer u prahu i kakao. Dodati otopljen maslac i otopljenu čokoladu. Uz mešanje, u 3–4 navrata dodavati mleko, sve dobro ujednačiti. Formirati koru veličine 28×22 cm. Kora treba da bude čvrsta, a da daje fin, keksast ukus. Dok se kora steže, pripremiti fil.

U šerpu sipati vodu, šećer, vanilin šećer i maslac. Zagrejati dok se maslac ne istopi (ne mora da provri). Ostaviti par minuta da se malo prohladi ako je previše vruće. Uz mešanje ili mućenje dodati zamenu za mleko u prahu i razbijati grudvice. Zatim dodati kokos i sve dobro izmešati. Topol fil rasporediti preko kore i poređati ga ravnomerno da bi štanglice imale lep, uredan presek.

Ostaviti kolač da odstoji oko pola sata, pa pripremiti ganaš. Slatku pavlaku zagrejati (ne do ključanja), preliti preko sitno iseckane čokolade, sačekati minut–dva i dobro izmešati da se potpuno sjedini. Preliti kolač i ostaviti da se prvo stegne na sobnoj temperaturi, pa u frižideru.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOLD PARK – ZLATNO ISKUSTVO KUPOVINE NA OTVORENOM!